Autoexaminarea sânilor. Cum se simte la palpare o umflătură canceroasă?

Cancer sân simptome. Atât la femei, cât și la bărbați, reprezintă o înmulțire necontrolată a celulelor care formează țesutul mamar. Dacă aceste celule se înmulțesc, fără să invadeze alte țesuturi, atunci apar tumori benigne, care nu sunt periculoase pentru sănătate.

Însă atunci când celulele cresc cu o viteză mare și invadează și alte țesuturi din jur, formează tumori canceroase, care reprezintă un risc major pentru sănătate.

Boala este destul de greu de detectat în stadii incipiente, pentru că, adesea nu manifestă niciun simptom. Cele mai frecvente semne că ceva nu este în regulă și că ar trebui să contactați un medic sunt: dureri de sâni sau chiar la nivelul mameloanelor (sfârcuri), sâni umflați, iritați car își schimbă culoarea, mamelonul se retrage sau crește într-o altă direcție, răni la nivelul sânilor sau sfârcurilor care nu se vindecă, ganglioni măriți la axilă sau în zona gâtului, o schimbare de aspect a sânilor, lipsa apetitului, dificultăți la înghițire, tuse seacă persistentă, transpirații nocturne, fluctuații bruște în greutate, oboseală.

Cancer sân simptome. Cum se simte la palpare?

Umflăturile de la nivelul sânilor diferă, în funcție de cauze, localizare și mărime. Ele pot fi dureroase, tari și imobile sau moi, nedureroase și mobile. Fibroadenoamele mamare (nodulii), care nu sunt formațiuni cancerigene, sunt de regulă mobile, sferice și nu dor. Chisturile mamare sunt ferme și regulate, iar abcesele mamare și mastitele (infecțiile la nivelul țesutului mamar) produc umflături dureroase, acompaniate de febră și, uneori, roșeață la nivelul pielii. Potrivit medicilor oncologi, umflăturile canceroase sunt mai degrabă cele care nu dor, sunt tari, au forme neregulate și nu se mișcă. În țările occidentale, cele mai multe cancere mamare sunt diagnosticate înainte să apară umflăturile, prin intermediul programelor de screening – mamografia fiind cea mai eficientă metodă de diagnostic. În România, din păcate, în absența unui program național de screening și a educației pentru prevenție, cancerul mamar este depistat în stadii avansate la majoritatea pacientelor.

Medicii spun că cea mai ușoară metodă de auto-examinare este palparea la duș. Folosind interiorul palmei, executați mișcări circulare dinspre sfârc către exteriorul sânului, în căutarea oricărei umflături, țesut îngroșat sau dureros. Verificați toată zona pieptului, de la linia decolteului în jos, de la claviculă și până la susbsuoară. Procedeul se adresează atât femeilor cât și bărbaților, pentru că și aceștia pot fi afectați de cancerul mamar.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

4 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

5 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

5 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

6 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

6 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia