Categories: Expertul zilei

Cancerul de colon: De ce fac tinerii cele mai agresive forme

Cancerul de colon: De ce fac tinerii cele mai agresive forme de cancer de colon și cum este viața după diagnosticarea cu această boală. Ce spune medicul.

Chirurgul Florin Grama vorbește despre cancerul colorectal și despre complicațiile pe care această boală le poate aduce. Cum se poate diagnostica această afecțiune, care sunt simptomele și cum putem duce un stil de viață normal după diagnosticare.

„Dacă am fost diagnosticați cu cancer și dacă am fost tratați corect trebuie să respectăm niște principii oncologice.

Foarte multă lume se sperie atunci când primește acest diagnostic din cauza faptului că ar putea avea un anus contra naturii, din cauza complicațiilor sau din cauza faptului că tumora ar fi prea jos”, a spus medicul Florin Grama, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Acest tip de cancer se poate vindeca în mare parte

Este important să ştim că o mare parte dintre cancerele de colon pot fi curabile, adică se pot vindeca. Orice simptomatologie pe care această patologie o are, nu trebuie să ne întârzie prezentarea la medic, pe motivul că ne este frică.

Un alt aspect foarte important de urmărit în cancerul colorectal sau în orice altă boală oncologică pe care o tratăm, este obţinerea unei eficacităţi oncologice maximale.

E important să scoatem tumoarea şi ganglionii, dar şi să asigurăm o rezecție corectă, astfel încât să favorizăm vindecarea.

În secolul 21, mai sunt urmărite şi aspectele funcţionale. Pe pacient îl interesează pe cât posibil evitarea anusului contra naturii şi prezervarea sfincterului anal. Totodată, mai sunt şi rezervarea nervilor pelvin, care se află în jurul rectului.

În cazul în care aceştia ar fi lezaţi, ar produce anumite tulburări sexuale și urinare.

Tehnicile chirurgicale moderne permit prezervarea anusului contra naturii din ce în ce mai mult. Adică rata amputațiilor de rect a scăzut.

Tumorile situate foarte aproape de orificiul anal ne permit să prezervăm sfincterului anal şi să fim eficienţi oncologic.

Să nu uităm că este o traumă acest diagnostic. Este trauma diagnosticului şi trauma sechelofuncționale care decurg din tratamentul oncologic sau chirurgical.

Cum poate fi prevenit cancerul de colon

Trebuie să înţelegem că indiferent dacă avem un stil de viaţă sănătos, nu suntem în afara riscului de a dezvolta un cancer colorectal sau de rect. Important este să depistăm precoce.

Dacă avem orice simptomatologie care implică o tulburare digestivă precum: balonări, meteoriţi, dureri abdominale, tulburări de tranzit intestinal, fie produse patologice, sânge, mucus în scaun, să mergem să facem un consult la medicul specialist.

Adică dacă apar tulburări cu care noi nu eram obişnuiţi şi care nu cedează la medicaţia uzuală pe care o luăm din farmacie.

Pe de altă parte, dacă ne apropiem de vârsta 45-50 ani să facem o colonoscopie. Din păcate, frecvența cancerului de colon creşte în rândul tinerilor anual, undeva în jur de 3 %.

Probabil este rezultatul stilului de viaţă, a regimului alimentar, al consumului de alimente înalt procesate, precum: mezeluri, carne roşie sau alimente de tip fast-food.

Ceea ce este mai de speriat, este că formele care apar la tineri sunt mai agresive, pentru că ele înving o imunitate aparent mai puternică.

Sunt forme mai agresive, iar de multe ori tinerii neglijează simptomatologia pe principiul că sunt tineri şi nu li se poate întâmpla nimic”, a mai explicat medicul Florin Grama în emisiunea difuzată pe Antena 3.

Recent Posts

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

10 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

11 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

11 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

12 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

12 ore ago

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri. Vezi ce se întâmplă în corp

De ce să mănânci fructe întregi în loc să bei sucuri? Sucurile naturale sunt o…

13 ore ago

Citeste si: