Categories: Stil de viaţă

Când copiii se îmbolnăvesc prea ușor, e cazul să fiți atenți la ce mănâncă. E posibil să le lipsească…

Toamna si-a intrat in drepturi, soarele este tot mai putin pe cer, temperaturile incep sa scada iar ultravioletele diminua asa ca virusurile isi vad mult mai usor de treaba. Mai mult, sinteza noasta de Vitamina D scade ceea ce nu-i deloc grozav pentru imunitate.

Sistemul imunitar dezvolta tot felul de mecanisme de aparare impotriva organismelor invadatoare care incearca permanent sa ne cotropeasca. Uneori, mai ales la cei mici si la varstnici, sistemul imunitar se confrunta cu diverse probleme ce se transpun intr-o sensibilitate mai mare la infectii. Cand sistemul imunitar al copilului pare sa contracteze orice virus venit de la colegi rezultand tot felul de raceli, viroze respiratorii si infectii gastro-intestinale repetate, este timpul sa examinati cu mult mai multa atentie alimentatia micutului. Foarte probabil ea nu contine in cantitati necesare micronutrientii intens utilizati de sistemul sau imunitar in intensele luptele pe care tot trebuie sa le duca! Nu trebuie sa te resemnezi si sa accepti infectiile repetate care, multe dintre ele, ajung chiar sa necesite tratament antibiotic. Exista unele masuri nutritionale foarte simple care pot ajuta in echilibrarea micronutritionala imunitara”, explica cercet. Dr. Horatiu Albu, master in biologia moleculara.

Totul incepe cu mancarea

Pentru a mentine un sistem imunitar sanatos si puternic pe caile respiratorii, mancarea diversificata este cheia.

Concentrati-va pe hranirea copiilor cu fructele si legumele de buna calitate. De asemenea hidratarea este foarte importanta si de aceea este corect sa le oferiti frecvent apa in loc de lapte sau orice alte bauturi nesanatoase, cu mult zahar supraadaugat ce nu aduc nutrienti, ba chiar pot conduce si la inflamatie si disbioze”, spune specialistul.

Mentineti un intestin sanatos

Microbiota este reprezentata de complexa comunitate de microorganisme care traiesc in intestine. Acestea protejeaza tractul digestiv impotriva invaziei microbilor periculosi si joaca un rol important in antrenarea si sustinerea functionalitatii corecte a sistemului imunitar.

La copii, precum si la adulti, atunci cand flora intestinala devine dezechilibrata, capacitatea sistemului imunitar de a lupta impotriva infectiilor este modificata. Tratamentele cu antibiotice dar si lipsa in alimentatie a asa numitelor prebiotice subrezesc flora microbiana optima, denaturand-o. Cu cat mai putine situatii care necesita antibiotice, cu atat mai bune.

Sprijiniti sistemul imunitar

Pentru ca sistemul imunitar al copilului sa prospere, este nevoie si de odihna. Este important ca cei mici sa se si relaxeze precum si sa se joace creativ si imaginativ.
Somnul este foarte important si in construirea unui sistem imunitar puternic. Potrivit studiilor, prescolarii cu varsta intre 3 si 5 ani au nevoie de 11-13 ore de somn pe noapte si copiii de varsta scolara 6-13 ani au nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte.

Pentru a spori calitatea somnului copilului este important ca acesta sa doarma intr-o camera intunecata. Acest lucru se datoreaza faptului ca hormonul de somn, melatonina, este secretat in intuneric. Asigurati-va ca toate dispozitivele electronice sunt oprite inainte de a va pune copilul in pat.

Recent Posts

Obiceiul de Paște pe care toată lumea l-a uitat. Ce trebuie neapărat să faci

Sărbatorile pascale înseamnă tradiție , bucurie și reunire în toate culturile creștine. Aceste sărbători celebrează…

19 minute ago

Medic român, sfaturi pentru o masă de Paște reușită. Atenție la ouă și drob

Medic român, sfaturi pentru o masă de Paște reușită. Sărbătorile Pascale se numără printre cele…

49 de minute ago

Tradițiile ne pot îmbolnăvi. De ce să NU consumăm ouăle vopsite care s-au spart în timpul fierberii

Daca ouăle vopsite de paste s-au spart în timpul fierberii, nu exista un risc major…

o oră ago

Ce nu ai voie să faci în Duminica Paștelui. Ține neapărat cont de aceste tradiții

Ce NU ai voie să faci în prima zi de Paște 2024. Creștinii ortodocși respectă…

2 ore ago

Horoscop 5 mai. Află ce se întâmplă cu zodia ta în ziua de Paște: Este bine să ai garda ridicată

Horoscop 5 mai. Află ce se întâmplă cu zodia ta în ziua de Paște. Nativii…

2 ore ago

Beneficiile rugăciunii în ziua de Paște. Uite care este cea mai puternică rugă

Cea mai puternică rugăciune pe care să o rosteşti în ziua de Paşte. Ajută la…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic