Categories: Stil de viaţă

Care este adevărul din spatele miturilor? Putem trăi fără unele părţi din organe sau chiar fără organe întregi?

Un adevăr medical interesant! Se spune că celulele hepatice se pot înmulţi, că neuronii nu se pot recupera etc. Putem trăi însă fără unele părţi din organe sau chiar fără organe întregi?

Organele reproducătoare, de pildă. Se poate oare trăi fără ovare, uter sau testicule? Răspunsul este Da. Animalele, spre exemplu, care sunt castrate trăiesc, nu-i aşa?! Persoanele care dezvoltă neoplasme, la acest nivel şi îndepărtarea organelor afectate este singura soluţie, urmată de o terapie curativă, supravieţuiesc şi ele, desigur.
Că putem trăi fără apendice asta o ştim fără îndoială, întrebarea este dacă putem supravieţui fără splină? Ei, bine, şi fără splină se poate!

Ea are rol în imunitate, pentru că funcțiile acesteia sunt preluate în mare parte de către ficat. Singura grijă trebuie să fie însă că aceia care au rămas fără acest organ să îţi asigure imunitatea.

Rămas fără un rinichi, celălalt va preluat funcţia organului dispărut, iar dacă rămâi fără ambii poţi trăi, însă numai cu dializă, de care vei avea nevoie însă toată viaţa, cu toate inconvenientele pe care le presupune, aceasta înlocuind funcţiile renale.

Şi fără vezicula biliară se poate trăi, după cum putem trăi cu cel puțin un lob hepatic, aceasta fiind și logica donării de organe, precum transplantul hepatic. Dar fără stomac putem trăi? Răspunsul este Da, pentru că funcțiile acestuia sunt preluate de intestinul subțire, care este legat chirurgical direct de esofag. Situaţia se întâlnește în special în cazul pacienților care au cancer gastric, dar care vor fi obligaţi să-și injecteze vitamina B12 întreaga viaţă pentru a evita anemia.

Avem doi plămâni, unul la dreapta, mai mare, și unul la stânga, mai mic. Până acum am remarcat că în cazul organelor duble putem funcționa fără unul dintre ele. Cum stau lucrurile în cazul plămânilor? Şi aici funcţionează, se păstrează regula de până acum. Da, se poate trăi doar cu un plămân! În cazul tiroidei știm deja că putem exista fără unul sau chiar fără amândoi lobii tiroidieni, întrebarea este dacă putem trăi fără creier.

Decapitarea, adică îndepărtarea creierului de restul corpului este echivalentă cu moartea, dar dacă ne este  îndepărtată o jumătate de creier? Adică o emisferă, dreaptă sau stângă (ştim că dăm comandă părţii stângi a corpului cu emisfera opusă şi invers)?

Ei bine răspunsul este Da! Putem trăi cu doar jumătate din creier, iar hemisferectomia, așa cum se numește îndepărtarea unei jumătăți de creier, este o operație care scapă persoanele bolnave de crizele epileptiforme severe în proporţie de 90%.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

6 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

7 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

7 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

8 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

8 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

9 ore ago

Citeste si: