duminică, iunie 7, 2020

Un adevăr medical interesant! Se spune că celulele hepatice se pot înmulţi, că neuronii nu se pot recupera etc. Putem trăi însă fără unele părţi din organe sau chiar fără organe întregi?

Organele reproducătoare, de pildă. Se poate oare trăi fără ovare, uter sau testicule? Răspunsul este Da. Animalele, spre exemplu, care sunt castrate trăiesc, nu-i aşa?! Persoanele care dezvoltă neoplasme, la acest nivel şi îndepărtarea organelor afectate este singura soluţie, urmată de o terapie curativă, supravieţuiesc şi ele, desigur.
Că putem trăi fără apendice asta o ştim fără îndoială, întrebarea este dacă putem supravieţui fără splină? Ei, bine, şi fără splină se poate!

Citește și:

Ea are rol în imunitate, pentru că funcțiile acesteia sunt preluate în mare parte de către ficat. Singura grijă trebuie să fie însă că aceia care au rămas fără acest organ să îţi asigure imunitatea.

Rămas fără un rinichi, celălalt va preluat funcţia organului dispărut, iar dacă rămâi fără ambii poţi trăi, însă numai cu dializă, de care vei avea nevoie însă toată viaţa, cu toate inconvenientele pe care le presupune, aceasta înlocuind funcţiile renale.

Citește și:

Şi fără vezicula biliară se poate trăi, după cum putem trăi cu cel puțin un lob hepatic, aceasta fiind și logica donării de organe, precum transplantul hepatic. Dar fără stomac putem trăi? Răspunsul este Da, pentru că funcțiile acestuia sunt preluate de intestinul subțire, care este legat chirurgical direct de esofag. Situaţia se întâlnește în special în cazul pacienților care au cancer gastric, dar care vor fi obligaţi să-și injecteze vitamina B12 întreaga viaţă pentru a evita anemia.

Citește și:

Avem doi plămâni, unul la dreapta, mai mare, și unul la stânga, mai mic. Până acum am remarcat că în cazul organelor duble putem funcționa fără unul dintre ele. Cum stau lucrurile în cazul plămânilor? Şi aici funcţionează, se păstrează regula de până acum. Da, se poate trăi doar cu un plămân! În cazul tiroidei știm deja că putem exista fără unul sau chiar fără amândoi lobii tiroidieni, întrebarea este dacă putem trăi fără creier.

Decapitarea, adică îndepărtarea creierului de restul corpului este echivalentă cu moartea, dar dacă ne este  îndepărtată o jumătate de creier? Adică o emisferă, dreaptă sau stângă (ştim că dăm comandă părţii stângi a corpului cu emisfera opusă şi invers)?

Ei bine răspunsul este Da! Putem trăi cu doar jumătate din creier, iar hemisferectomia, așa cum se numește îndepărtarea unei jumătăți de creier, este o operație care scapă persoanele bolnave de crizele epileptiforme severe în proporţie de 90%.

Parteneri