Categories: Expertul zilei

Care sunt cauzele apariției fibroamelor uterine? Ce rol joacă relația de cuplu în această situație?

Fibroamele uterine sunt tumori benigne frecvente, care apar la aproximativ 70% dintre femei. De obicei, sunt descoperite intamplator la un consult ginecologic de rutina. Alteori femeia se prezinta la medic din cauza unor simptome caracteristice acestei boli: sangerari uterine, tulburari de tranzit intestinal, dureri abdominale, tulburari de menstruatie, cresterea in volum a abdomenului sau infertilitate.

Fibromul uterin reprezinta cea mai frecventa tumora benigna care se dezvolta la nivelul stratului muscular al uterului. Aparitia si dezvoltarea fibromului uterin este influentata de catre fluctuatiile hormonale lunare prezente in cazul femeilor fertile, aproximativ 40% din persoanele de sex feminin de peste 35 de ani fiind diagnosticate cu aceasta afectiune.

Medicul Rareş Nechifor ne spune tot ce trebuie să ştim despre fibroamele uterine.

„Fibroamele uterine au o determinare genetică, ele nu apar din nimic. Creşterea în volum a fibromului ţine de pacientă, de stilul de viaţă. Un exces de estrogen, un dezechilibru hormonal le stimulează creşterea. Acest execes vine din stres, oboseală sau din alimentaţie nesănătoasă.

30% dintre paciente au fibroame, dar care nu ajung să fie suficient de mari cât să deranjeze. Marea majoritate, însă, au o evoluţie progresivă, cresc cu o viteză mai mare sau mai mică, în funcţie de echilibrul hormonal. Este greşit să gândim că dacă depistăm un fibrom uterin mic, să-l lăsăm să crească să ajungă foarte mare, pentru că atunci şansele de a pierde uterul cu totul sunt foarte mari”, a precizat medicul Rareş Nechifor.

Simptomele fibroamelor uterine

„Simptomele diferă în funcţie de poziţia fibroamelor. Fibroamele ce cresc spre cavitatea uterină încă de când sunt mici, dau sângerări. Un ciclu menstrual abundent, prelungiri, uneori şi sângerări între menstruaţii, sunt câteva dintre simptomele generate de această afecţiune.

Fibroamele ce cresc din grosimea peretelui spre exterior, mult timp sunt asimptomatice. Atunci când ajung să fie suficient de mari, cât să apese pe organele din jur, încep să deranjeze. De obicei, apasă pe vezică, iar femeile simt nevoia de a urina mai des, mai ales noaptea. Mai poate apărea şi constipaţia sau balonarea. Un alt simptom foarte important şi uneori târziu depistat este infertilitatea„, a mai spus medicul.

Fibroamele uterine sunt determinate genetic

„Pot apărea la orice vârstă. Fiind o determinare genetică, aceste fibroame sunt în grosimea peretelui încă de la naştere. Odată cu intrarea la pubertate şi existenţa hormonilor feminini, fibroamele sunt stimulate şi ele cresc. Începând cu 12-14 ani, ne putem aştepta să avem fibroame uterine. Incidenta maximă este undeva după 35 de ani”, a mai precizat medicul.

Relaţia de cuplu sănătoasă influenţează hormonal o femeie

„Un stil de viaţă sănătos este important. Un stil de viaţă sănătos înseamnă şi o relaţie de cuplu sănătoasă, pentru că asta influenţează echilibrul hormonal al femeii.

Este bine ca atunci când un cuplu îşi doreşte un copil, aceştia să-l conceapă undeva între 20-30 de ani. Să nu amâne spre 40 de ani, căci pe lângă toate celelalte riscuri care vin odată cu înaintarea în vârstă este şi acesta, ca fibroamele să crească mult şi să facă ca uterul să nu mai fie o casă bună pentru copil”, a mai precizat medicul.

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

22 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

53 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică