luni, decembrie 6, 2021

Fibroamele uterine sunt tumori benigne frecvente, care apar la aproximativ 70% dintre femei. De obicei, sunt descoperite intamplator la un consult ginecologic de rutina. Alteori femeia se prezinta la medic din cauza unor simptome caracteristice acestei boli: sangerari uterine, tulburari de tranzit intestinal, dureri abdominale, tulburari de menstruatie, cresterea in volum a abdomenului sau infertilitate.

Te-ar mai interesa: Adio, visul frumos s-a terminat! Scandalul amoros ...

Fibromul uterin reprezinta cea mai frecventa tumora benigna care se dezvolta la nivelul stratului muscular al uterului. Aparitia si dezvoltarea fibromului uterin este influentata de catre fluctuatiile hormonale lunare prezente in cazul femeilor fertile, aproximativ 40% din persoanele de sex feminin de peste 35 de ani fiind diagnosticate cu aceasta afectiune.

Medicul Rareş Nechifor ne spune tot ce trebuie să ştim despre fibroamele uterine.

„Fibroamele uterine au o determinare genetică, ele nu apar din nimic. Creşterea în volum a fibromului ţine de pacientă, de stilul de viaţă. Un exces de estrogen, un dezechilibru hormonal le stimulează creşterea. Acest execes vine din stres, oboseală sau din alimentaţie nesănătoasă.

Te-ar mai interesa: Au fost confirmate primele două cazuri de infectar...

30% dintre paciente au fibroame, dar care nu ajung să fie suficient de mari cât să deranjeze. Marea majoritate, însă, au o evoluţie progresivă, cresc cu o viteză mai mare sau mai mică, în funcţie de echilibrul hormonal. Este greşit să gândim că dacă depistăm un fibrom uterin mic, să-l lăsăm să crească să ajungă foarte mare, pentru că atunci şansele de a pierde uterul cu totul sunt foarte mari”, a precizat medicul Rareş Nechifor.

Te-ar mai interesa: Pedeapsă incredibilă, cu mulți ani de închisoare, ...

Simptomele fibroamelor uterine

“Simptomele diferă în funcţie de poziţia fibroamelor. Fibroamele ce cresc spre cavitatea uterină încă de când sunt mici, dau sângerări. Un ciclu menstrual abundent, prelungiri, uneori şi sângerări între menstruaţii, sunt câteva dintre simptomele generate de această afecţiune.

Fibroamele ce cresc din grosimea peretelui spre exterior, mult timp sunt asimptomatice. Atunci când ajung să fie suficient de mari, cât să apese pe organele din jur, încep să deranjeze. De obicei, apasă pe vezică, iar femeile simt nevoia de a urina mai des, mai ales noaptea. Mai poate apărea şi constipaţia sau balonarea. Un alt simptom foarte important şi uneori târziu depistat este infertilitatea“, a mai spus medicul.

Te-ar mai interesa: V-ați lustruit ghetuțele? La noapte vine Moș Nicol...

Fibroamele uterine sunt determinate genetic

“Pot apărea la orice vârstă. Fiind o determinare genetică, aceste fibroame sunt în grosimea peretelui încă de la naştere. Odată cu intrarea la pubertate şi existenţa hormonilor feminini, fibroamele sunt stimulate şi ele cresc. Începând cu 12-14 ani, ne putem aştepta să avem fibroame uterine. Incidenta maximă este undeva după 35 de ani”, a mai precizat medicul.

Relaţia de cuplu sănătoasă influenţează hormonal o femeie

“Un stil de viaţă sănătos este important. Un stil de viaţă sănătos înseamnă şi o relaţie de cuplu sănătoasă, pentru că asta influenţează echilibrul hormonal al femeii.

Te-ar mai interesa: Expunerea la virușii obișnuiți ai răcelii poate re...

Este bine ca atunci când un cuplu îşi doreşte un copil, aceştia să-l conceapă undeva între 20-30 de ani. Să nu amâne spre 40 de ani, căci pe lângă toate celelalte riscuri care vin odată cu înaintarea în vârstă este şi acesta, ca fibroamele să crească mult şi să facă ca uterul să nu mai fie o casă bună pentru copil”, a mai precizat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri