Categories: Expertul zilei

Care sunt simptomele unei alergii alimentare și cum le putem gestiona?

Alergiile alimentare sunt boli pe bază de imunitate care au devenit o problemă serioasă de sănătate în întreaga lume. Se estimează că o cincime din populație consideră că au reacții adverse la alimente, dar adevărata prevalență a alergiilor alimentare variază între 3 și 4% în populația generală.

În ciuda riscului de reacții alergice severe și chiar de deces, nu există un tratament actual pentru alergiile alimentare. Afecțiunea poate fi gestionată numai prin evitarea alergenilor sau prin tratarea simptomelor alergice alimentare. Din fericire, există alergici naturali care pot ajuta la creșterea sistemului imunitar și la îmbunătățirea microbiotei intestinale, care ajută la reducerea dezvoltării alergiilor alimentare și a simptomelor alergice.

Ce sunt alergiile alimentare?

Alergiile alimentare constau într-un răspuns al sistemului imunitar la un aliment neplăcut. Corpul simte că o proteină dintr-un anumit aliment poate fi dăunătoare și declanșează un răspuns al sistemului imunitar, producând histamină pentru a se proteja. Corpul „își amintește” acest lucru și atunci când acest aliment intră din nou în organism, răspunsul la histamină este mai ușor declanșat.

Diagnosticul alergiilor alimentare poate fi problematic, deoarece reacțiile alimentare nealergice, cum ar fi intoleranțele alimentare, sunt confundate frecvent cu simptomele alergiei alimentare. Intoleranța derivată dintr-un mecanism imunologic este denumită alergie alimentară, iar forma neimunologică se numește intoleranță alimentară. Alergiile și intoleranțele alimentare sunt adesea legate, dar există o diferență clară între cele două afecțiuni.

O alergie alimentară provine dintr-o reacție a anticorpului imunoglobulină E specific alergen care se găsește în sânge. Sunt, de asemenea, posibile alergii alimentare care nu sunt mediate de IgE; acest lucru se întâmplă atunci când cineva este expus la un aliment care provoacă semne și simptome ale unei alergii, cum ar fi dermatita alergică de contact.

O intoleranță alimentară este o reacție adversă la alimente sau la componentele alimentare, dar nu datorită mecanismelor imunologice.

Simptome ale reacției alergice

Simptomele alergiei alimentare pot varia de la ușoare la severe și, în cazuri rare, pot duce la anafilaxie, o reacție alergică severă și care poate pune viața în pericol.

Anafilaxia poate afecta respirația, poate provoca o scădere dramatică a tensiunii arteriale și vă poate modifica ritmul cardiac. Poate apărea în doar câteva minute de la expunerea la alimentele declanșatoare. Dacă o alergie alimentară provoacă anafilaxie, aceasta poate fi fatală și trebuie tratată cu o injecție de epinefrină (o versiune sintetică a adrenalinei).

Simptomele alergiei alimentare pot implica pielea, tractul gastro-intestinal, sistemul cardiovascular și tractul respirator. Unele simptome comune includ:

  • vărsături
  • crampe stomacale
  • tuse șuierătoare
  • dificultăți de respirație
  • probleme de înghițire
  • umflarea limbii
  • incapacitatea de a vorbi sau de a respira
  • puls slab
  • ameţeală
  • pielea palidă sau de culoare albastră

Majoritatea simptomelor alergiilor alimentare apar în decurs de două ore de la consumul alergenului și adesea încep în câteva minute.

Diagnostic

Medicul va evalua simptomele resimtite la ingerarea anumitor alimente, istoricul familial de alergii, va efectua o examinare fizica si, nu in ultimul rand, va recomanda teste alergologice specifice. Alergiile alimentare cele mai importante sunt cele care apar rapid dupa ingerarea alimentului si se pot investiga prin urmatoarele teste:

  • Testarea cutanata de tip prick – pentru proteinele alimentare, dar nu si pentru aditivii alimentari. Tegumentele trebuie sa fie imune, fara leziuni. Acest tip de testare nu are indicatie la cei ce au prezentat anafilaxie, caci alergenul de la testare poate el insusi declansa tabloul de anafilaxie. Medicatia antialergica trebuie oprita inainte de acest tip de testare, iar administrarea de cortizon inainte de testare poate amana testarea cu un interval de timp variabil, in functie de tipul de preparat cortizonic si perioada utilizarii lui.
  • Testarea serologica – determinarea de IgE specifice pentru proteine. Nu este influentata de nicio medicatie anterior folosita si are indicatie majora la cei care au prezentat orice schita de anafilaxie. Este indicata atunci cand relatia de tip cauza-efect intre ingerarea proteinei nu este evidenta si in cazul suspicionarii alergiei la aditivi alimentari. Deoarece exista peste 3500 de asemenea aditivi, care conserva, dau gust si miros alimentelor procesata industrial, se recomanda ca pacientul sa tina un jurnal alimentar, unde vor fi notate ora ingestiei si compozitia detaliata a alimentelor consumate, inclusiv a aditivilor alimentari de pe etichete, precum si ora si tipul reactiilor aparute. Ulterior, medicul alergolog, printr-o munca de „detectiv”, va stabili o lista cu cele mai probabil incriminate substante proteice si aditivi, care vor fi investigati ulterior.

Recent Posts

Cum veți ști dacă ouăle sunt proaspete. Data înscrisă pe ambalaj indică altceva

Cum veți ști dacă ouăle sunt proaspete. Ouăle sunt considerate un superaliment, deoarece sunt bogate în…

17 secunde ago

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare: Oamenii să fie atenți

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare! În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari afirmă că riscul apariţiei toxiinfecţiilor…

31 de minute ago

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale Piețele și magazinele…

2 ore ago

Cancerul hepatic

Cancerul hepatic, una dintre cele mai mortale afecțiuni. Simptome care apar imediat după ce mănânci…

2 ore ago

Gura Siriului, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor! Obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratați

Gura Siriului, una dintre destinaţiile preferate ale turiştilor! Obiectiv pe care nu ar trebui sa-l…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic