Sari la conținut

Imunitatea colectivă împotriva coronavirusului, în România. Cât de protejați suntem, de fapt?

Imunitatea colectivă reprezintă nivelul optim de protecție al unei zone geografice sau țări, cu un număr suficient de oameni imuni în fața unui agent patogen. În cazul coronavirusului, România are o imunitate colectivă de aproximativ 35-50%, dezvăluie Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România. 

Imunitatea colectivă dobândită prin vaccinare a ajuns la un procent de aproximativ 30-35%, susțin autoritățile. De asemenea, se adaugă persoanele care au dobândit imunitatea împotriva coronavirusului prin infectare propriu-zisă, respectiv recuperare. Astfel, imunitatea colectivă a României poate ajunge la aproximativ 50%.

Cu toate acestea, procentul nu este destul de ridicat pentru a considera că suntem protejați împotriva coronavirusului. Imunitatea colectivă trebuie să depășească aproximativ 60%, ceea ce înseamnă că 60% din populația totală a României trebuie să fie imună în fața virusului.

Imunitatea colectivă, în România

„În acest moment, în România situația epidemiologică este una bună, este favorabilă, pentru că avem o imunitate colectivă care este constituită atât din numărul de persoane vaccinate, cât și din cei care au trecut deja prin infecția cu SARS-CoV-2 și foarte probabil că avem cel puțin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecția cu SARSC-CoV-2 decât cele care sunt în momentul de față diagnosticate și raportate, așa încât probabil că de la un județ la altul sau de la o regiune la alta avem o imunitate colectivă între 30-35% și care poate să ajungă chiar până la 50% și asta explică evoluția epidemiologică favorabilă în toate județele țării, indiferent de rata de acoperire vaccinală.

Concret, cred că în momentul acesta discuția de la om la om este foarte importantă.

Tocmai de aceea doar o campanie de comunicare și de informare la nivel central nu are cum să ofere suficiente informații particular, pentru fiecare persoană, care are convingerile ei, care are valorile ei, care are principiile ei, care are un anturaj particular, cred că doar intrând în bula fiecărei persoane, prin acei vectori care la nivelul comunității respective se bucură de cea mai mare credibilitate, indiferent cine este, de aceea cred că toţi cei care îşi doresc ca această campanie să ne asigure până la urmă tuturor revenirea la normalitate, aşa cum ne-o dorim, trebuie să se implice în buna desfăşurare.

Vedem peste tot oameni care, sigur, şi pe bună dreptate şi în mod legitim, sancționează poate anumite lucruri care nu au fost făcute așa cum trebuie. Nu înțeleg ce, şi aici mă refer pe zona de comunicare, nu înțeleg ce sau cine a reținut persoanele respective să aibă un demers, personal sau prin instituția pe care o reprezintă, în tot ceea ce înseamnă comunicare și informare.

Este loc pentru toată lumea și, de altfel, despre asta vorbim, despre o abordare integrată, o abordare cât mai largă a comunicării și a informării. Nu putem să așteptăm doar o campanie de comunicare la nivel central. Pentru că, indiferent de cât de bine ar fi organizată, efectuată, nu are cum să ajungă la fiecare om în parte, indiferent de cât de mult ne-am dori asta.

Avem nevoie să ne manifestăm în mod proactiv spiritul civic și să înțelegem că în momentul de față societatea, în general, are nevoie de noi toți. Nu putem să așteptăm doar la cei din jurul nostru să facă ceva”, explică Valeriu Gheorghiță, potrivit Rador.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel