Din cuprinsul articolului
Anii de vechime la pensie pot fi cumpărați și în 2025. Conform legislaţiei în vigoare (anexa nr. 5 din Legea nr. 360/2023), stagiul minim de cotizare în vederea pensionării, atât pentru femei cât și pentru bărbați, este de 15 ani.
Românii care nu au atins pragul complet de cotizare atunci când au împlinit vârsta de pensionare își pot completa vechimea în muncă pentru a beneficia de un venit decent în perioada de inactivitate.
Cei care vor să iasă la pensie, însă nu au suficientă vechime în muncă, pot achiziționa până la 6 ani prin încheierea unui contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii. Plata contribuției se poate face în tranșe unice sau lunare, după preferință.
În prezent, în România, vârsta standard de pensionare este atinsă la 65 de ani pentru bărbaţi și 63 de ani pentru femei. Se ia în calcul ca pe viitor să se crească vârsta de pensionare pentru ambele categorii.
Cât trebuie să plătești pentru un singur an de vechime?
Cu toate acestea însă, sunt și situații în care, deși au vârsta legală pentru a ieși la pensie, cetățenii nu pot face acest lucru, pentru că nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare. Iată cât trebuie să plătești pentru un singur an și care sunt posibilitățile de plată în mai multe tranșe.

Cumpărarea vechimii este în strânsă legătură cu salariul minim brut. Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim național a fost majorat la 4.050 lei. Pentru o lună vechime, se achită 25% din valoarea acestuia.
O astfel de prevedere este reglementată prin Legea nr. 360/2023. La un calcul general, un an de vechime ajunge la 12.150 de lei, contribuția lunară fiind de 1.012,5 lei.
În condițiile îndeplinirii cumulate a criteriului vârstei și pragului de cotizare, o persoană se poate bucura de pensie. Neîndeplinirea acestor condiții de eligibilitate atrage implicit respingerea dosarului de pensionare.