Cât de normale sunt durerile de sân? Când este momentul să te îngrijorezi?

Durerea de sân (mastalgia) poate fi descrisă ca sensibilitate, palpitantă, ascuțită, înjunghiată, durere arzătoare sau tensiune în țesutul mamar. Durerea poate fi constantă sau poate apărea doar ocazional și poate apărea la bărbați, femei și persoane transgender, conform MayoClinic.

70% dintre femei prezintă dureri la sân pe parcursul vieții, însă doar 15% dintre ele au nevoie de tratament medical.

Durerile mamare pot varia de la ușoare la severe. Poate apărea:

  • Doar câteva zile pe lună, în cele două-trei zile care duc la o perioadă menstruală. Această durere normală, ușoară până la moderată, afectează ambii sâni.
  • săptămână sau mai mult în fiecare lună, începând înainte de o perioadă și uneori continuând prin ciclul menstrual. Durerea poate fi moderată sau severă și afectează ambii sâni.
  • Pe tot parcursul lunii, nu are legătură cu un ciclu menstrual.

La bărbați, durerile mamare sunt cel mai frecvent cauzate de o afecțiune numită „ginecomastie”. Aceasta se referă la o creștere a cantității de țesut al glandei mamare cauzată de un dezechilibru al hormonilor estrogen și testosteron. Ginecomastia poate afecta unul sau ambii sani, uneori inegal.

De cele mai multe ori, durerile mamare semnalează o afecțiune a sânului necanceroasă (benignă) și rareori indică cancer mamar. Durerea de sân inexplicabilă care nu dispare după unul sau două cicluri menstruale sau care persistă după menopauză sau durerea de sân care nu pare a fi legată de modificările hormonale trebuie evaluate.

Simptome ale durerilor de sân

Durerile mamare pot fi ciclice sau neciclice. Ciclic înseamnă că durerea apare pe un model regulat. Nonciclic înseamnă că durerea este constantă sau că nu există un model obișnuit. Fiecare tip de durere mamară are caracteristici distincte.

Într-un procent de peste 75%, ele sunt doar dureri ciclice, ce apar datorită fluctuațiilor hormonale din timpul ciclului menstrual-pre și postovulator.

Sânul suferă modificări structurale în cele doua faze ale ciclului menstrual. Durerea poate să fie însoțită de arsuri, tumefierea sânilor, senzația de greutate a lor (toate acestea dispar odată cu pornirea hemoragiei sau în primele 2-3 zile ale menstruației).

Există o durere non-ciclică, ce nu se ‘pliază” pe ciclul menstrual. Aceasta poate afecta unul sau amândoi sânii. Este însoțită de o arsură puternică în profunzimea sânului sau la nivelul tegumentului.

Durerile pot să apară în regiuni unde se dezvoltă noduli chistici, fibroadenoame, placarde fibro-chistice sau chiar în caz de proces neoplazic. De cele mai multe ori, aceste dureri sunt asociate cu modificări inflamatorii la nivelul țesutului fibroglandular, mai ales la nivelul țesutului conjunctiv!

La femeile tinere, sub 35 de ani, durerea poate să însoțească un proces neoplazic, aspect destul de des întâlnit de mine, în practica de zi cu zi. Frecvent, cancerul mamar este ‘’mut’’ clinic. În stadiile incipiente (adică până la dimensiuni de maxim 15 mm), boala este adesea foarte greu de decelat prin examen palpatoric.

Dureri mamare extramamare

Termenul „extramamar” înseamnă „în afara sânului”. Durerea mamară extramamară se simte de parcă începe în țesutul mamar, dar sursa sa se află de fapt în afara zonei mamare. Tragerea unui mușchi în piept, de exemplu, poate provoca dureri în peretele toracic sau în cutia toracică care se răspândește (radiază) către sân. Artrita care implică cartilajul din piept, cunoscută și sub numele de costocondrită, poate provoca, de asemenea, durere.

Când NU sunt normale durerile de sân?

Atunci când acestea persistă pentru mai mult timp, când nu cedează la antiinflamatoare, când însoțesc febra și căldura locală (plus roșeața tegumentului), atunci când se asociază cu scurgeri mamelonare sau atunci când la palpare se asociază cu o zonă dură (un placard sau un nodul)! Durerile trebuie luate în seamă și atunci când există o retracție tegumentară sau a mamelonului.

Când să vedeți un medic

Programați o întâlnire cu medicul dumneavoastră dacă durerile de sân:

  • Continuă zilnic mai mult de câteva săptămâni
  • Apare într-o anumită zonă a sânului
  • Se pare că se înrăutățește în timp
  • Interferă cu activitățile zilnice
  • Te trezește din somn

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

22 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

52 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică