Categories: Stil de viaţă

Cât de periculos este excesul de sare și ce alimente conțin sare ascunsă

Cât de periculos este excesul de sare și care sunt alimentele cu un conținut ridicat de sare. Câtă sare ar trebui să consumăm și ce ar trebuie să evităm pentru a ne păstra sănătatea. 

Element al dietei moderne, sodiul poate avea efecte negative pentru sănătate când este consumat în exces. Există dovada că, pentru oamenii sănătoși, creșterea nivelului de sodiu din alimentație poate anticipa gradul de acidoză metabolică hipercloremică atunci când este vorba despre consumul de acid produs de dietă. De asemenea, sunt dovezi clare ale efectelor adverse cauzate de clorura de sodiu în îmbătrânirea populației. Totodată, excesul de sodiu a dus la hipertensiune și osteoporoză la femei. Iar dietele bazate pe potasiu, care este scăzut în alimentația modernă, ar putea avea efecte de creștere a nivelului de calciu.

Deoarece consumul regulat de sare în exces este asociat cu o serie de afecțiuni, cantitatea recomandată  pentru a fi consumată de către adulți este de 6 g zilnic, adică 2,4 g sodiu, ceea ce înseamnă aproximativ o linguriță de sare.
În mod ideal, consumul zilnic nu ar trebui să depășească 3,75 grame de sare, în condițiile în care necesarul zilnic de sare al unui adult sănătos nu depășește 0,5 grame de sodiu, echivalentul a 1,25 grame de sare. În anumite situații, precum după un efort fizic intens, nevoia de sodiu poate crește, pentru ca organismul să poată preveni deshidratarea, mai ales pe timpul verii.

Afecțiuni cardiovasculare severe și atac de cord

Pentru copii, consumul nu trebuie să depășească 2 grame de sare pe zi în intervalul 1-3 ani, 3 grame pe zi pentru cei cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani și cel mult 5 grame pe zi pentru cei mai mari de 7 ani. Până la vârsta de un an, adăugarea de sare în alimentele copilului este chiar nerecomandată. De asemenea, în primul an de viață, un copil poate consuma maximum 1 gram de sare pe zi.

Consumul în exces de sare prezintă o serie de riscuri pentru organism. La majoritatea oamenilor, rinichii întâmpină dificultăți în excreția excesului de sodiu. Acumularea de sodiu în organism determină creșterea nivelului de lichide secretate, inclusiv al volumului de sânge, ceea ce se traduce printr-o creștere a sarcinii inimii și a presiunii exercitate asupra vaselor sanguine.

Pe termen lung, activitatea suplimentară a inimii determină rigidizarea vaselor de sânge, ce poate duce la apariția unor afecțiuni cardiovasculare cu potențial sever, precum atacul de cord, insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral. Pe termen scurt și mediu, retenția de apă poate duce la creșterea în greutate și la apariția unor umflături, preponderent la nivelul membrelor, în timp ce creșterea volumului de sânge determină creșterea tensiunii arteriale. 

Persoanele care consumă sare în exces se expun riscului de boli cardiovasculare, insuficiență renală, osteoporoză, calculi renali, cancer la stomac, migrene cronice, potrivit Harvard School Of Public Health. Sunt și cazuri severe când sarea în exces poate duce, pe termen scurt, la hipernatremie, adică la o creștere a concentrației sodiului seric la o valoare de peste 145 mEq/L), afecțiune cu simptomatologie asociată deshidratării neuronale.

Ce alimente au conținut ridicat de sare

Aproape trei sferturi din consumul de sare zilnic provine din alimente semipreparate, preambalate, snacksuri, chipsuri etc. În aceste cazuri este greu de contabilizat câtă sare conține fiecare aliment și astfel majoritatea adulților nu cunosc cantitatea exactă de sare consumată în fiecare zi. Pâinea sau cerealele, consumate de majoritatea indivizilor, pot contribui la aportul zilnic de sare astfel că și acestea trebuie calculate.

Alimentele care pot avea un conținut ridicat de sare includ, printre altele: produsele de panificație, sosurile, chipsurile, popcornul, pizza, alimentele congelate, sucurile, supele instant, mâncărurile gătite, mezelurile, măslinele, murăturile sau drojdia. În schimb, alimentele neprelucrate, precum fructele, legumele, nucile, carnea sau alimentele lactate sunt adesea sărate în sodiu, cu mici excepții.

 

Recent Posts

Boala care macină oasele poate fi descoperită cu 8 ani înainte

Un test de sânge a reușit să estimeze cu succes osteoartrita genunchiului cu cel puțin…

26 de minute ago

Sfaturi de la cardiologi: Acestea sunt cele 9 alimente care purifică vasele de sânge

Sfaturi de la experți! Vasele de sânge joacă un rol foarte important în organism. Ei…

56 de minute ago

Adolescenții care vapează ar putea fi expuși la metale toxice. Aromele dulci prezintă riscuri suplimentare

Adolescenții care vapează ar putea fi expuși la metale toxice. Aromele dulci prezintă riscuri suplimentare!…

o oră ago

Horoscop 2 mai 2024: Schimbări. Berbec, urmărește cu atenție pașii pe care îi faci

Horoscop 2 mai 2024: Schimbări. Nativii horoscopului au parte de schimbări radicale în viața lor în…

2 ore ago

Avertizare meteorologică: Ploile și vijeliile se extind înainte de Sărbătorile Pascale! Care sunt zonele afectate

Avertizare ANM: Ploile și vijeliile se extind înainte de Paște! Care sunt zonele cele mai…

2 ore ago

Cel mai bun fruct pentru digestie. Conține multe fibre și este accesibil la preț

Cel mai bun fruct pentru digestie. Digestia este procesul prin care alimentele sunt descompuse chimic…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia