Din cuprinsul articolului
Cât de periculos este „sindromul inimii frânte”. Sindromul inimii frânte, cunoscut și sub numele de sindrom Takotsubo, este o afecțiune cardiacă temporară. Boala poate fi declanșată de situații stresante, cum ar fi decesul unei persoane, o despărțire sau probleme financiare. Medicii spun că boala poate duce la infarct.
Un studiu pe 200.000 de pacienți, din mai multe state, publicat de Asociația Americană a Inimii, arată că pacienții recuperați nu au avut doar monitorizare medicală constantă, ci și susținerea permanentă a celor din jur.
De peste 50 de ani împreună, soții Dan ne spun ce înseamnă acum unul pentru altul: „Totul înseamnă! Pentru că de unul singur viața e foarte grea. Mai ales la bătrânețe… Hai că femeia e mai îndemânatică, dar bărbatul de multe ori e mai stângaci.”, potrivit stirileprotv.ro.
Boala care duce la depresie

Stângaci, spun psihologii, mai ales în a căuta ajutor, înainte să alunece în depresie.
Singurătatea, din momentul în care persoana rămâne fără partenerul de viață și însingurarea, adică lipsa contactelor sociale anterioare în timpul doliului, au pe fundal groaza de a nu muri singur.
Ceea ce înseamnă un stres major care declanșează o explozie de cortizol – hormonul panicii – și adrenalină – hormonul supraviețuirii. E o suprasolicitare a tuturor organelor, de la care apare în timp afectarea fizică organismului.
Dr. Gabriella Bondroc: „Când e vorba de acest sindrom al inimii frânte, avem mai multe cauze, pe care medicii, inclusiv, nu le știu în totalitate. Cert e că mortalitatea la bărbați este dublă față de femei, din cauza acestei modalități reduse de gestionare a emoțiilor.
El produce o vasoconstricție a vaselor de sânge din jurul ventriculului și cu o dilatare bruscă a ventriculului. Are simptome ca de infarct, oamenii trebuie să meargă la spital. Odată cu gestionarea stresului, acest sindrom se reduce.”
Cum poate fi tratată cardiopatia?
Cardiopatia de stres trebuie tratată pe trei planuri – psihologul oferă susținere emoțională. Psihiatrul intervine, la nevoie, cu medicamente antidepresive și anxiolitice. Iar cardiologul monitorizează suferința inimii.