Cataracta, afecțiunea care poate duce la pierderea vederii. Primele simptome și metode de tratament

Operația de cataractă. Cataracta este afecțiunea oftalmologică care în lipsa unui diagnostic la timp poate duce la pierderea vederii. Datele statistice arată că peste 70% dintre oamenii cu vârsta de peste 60 de ani vor avea această afecțiune.

Conform medicilor, cataracta este o afecțiune oftalmologică ce duce la scăderea acuității vederii, cauza fiind pierderea transparenței cristalinului. Deși, boala este des întâlnită la cei cu vârsta de peste 55 de ani, ea poate să apară și la persoanele tinere.

Din punct de vedere medical, susțin specialiștii oftalmologi de la Centrul Medical Polimed cataracta poate fi congenitală sau dobândită. Aceasta poate să afecteze oricare dintre cele trei straturi ale lentilei: capsula, cortexul sau nucleul. Este o afecțiune tăcută, nu doare și din păcate, de cele mai multe ori, afectați sunt ambii ochi.

De asemenea, spun medicii oftalmologi, în funcție de cauza apariției, cataracta poate fi de mai multe tipuri. Astfel, dacă afecțiunea este de la naștere, vorbim despre o cataractă congenitală. Însă poate fi în strânsă legătură cu vârsta unui individ și atunci este numită cataractă senilă.

Mai există și cataracta complicată – adică afecțiunea care apare pe fondul unor boli precum glaucomul sau diabetul zaharat sau în cazul în care are loc un traumatism diagnosticul va fi de cataracta traumatică.

Simptome cataractă

În literatura de specialitate, în funcție de tipul opacității, cataractă poate să fie: corticală, nucleară, corticonucleară, subcapulară posterioară. Diagnosticul îl va stabili în urma unor teste specifice, numai medicul oftalmolog.

Iată care sunt principalele semne și simptome ale afecțiunii:

• Scăderea progresivă a vederii,
• Vederea este încețoșată,
• Sensibilitatea la lumină puternică (fotofobia),
• Apar așa numitele halouri – pacientul are impresia că toate luminile din jurul său sunt înconjurate de inele strălucitoare.
• Modificarea frecventă a dioptriilor,
• Incapacitatea de apreciere corectă a distanțelor,
• Vederea dublă, numită diplopie ( vederea a două sau mai multe imagini ale unui singur obiect).

Important de reținut este și faptul că deși cataracta progresează lent, în ani, atunci când ea este cauzată de diabetul zaharat sau de o leziune oculară, progresia bolii poate fi rapidă. De aceea, examenul oftalmologic complet, efectuat anual poate duce la diagnosticarea timpurie a acestei afecțiuni și la tratarea ei.
În prezent, unicul tratament al cataractei este cel chirurgical.

Ce presupune operația de cataractă

Astăzi, chirurgia cataractei este considerată una dintre cele mai eficiente operaţii din lume. Este o operație minim invazivă, realizată sub microscop, frecvent sub anestezie topică (picături), iar rezultatele sunt extraordinare. Practic, operația constă în îndepartarea cristalinului opacifiat (facoemulsificare) și înlocuirea acestuia cu o lentilă artificială. Operația durează aproximativ 15 -20 de minute şi în funcţie de tipul de implant de cristalin, le permite pacienţilor să dobândească o vedere bună.

Recuperarea postoperatorie depinde de tipul intervenţiei dar şi de stadiul evolutiv al cataractei.

Medicii oftalmologi de la Centrul Medical Polimed susțin că este necesară operația de cataractă atunci când pacientul nu mai are o vedere bună, când îi scade calitatea vieții din acestă cauză. Mai exact, atunci când nu mai vede la televizor, când nu mai poate să conducă, să citească, practic atunci când nu mai poate duce o viață normală. De asemenea, specialiștii susțin că ideal este ca afecțiunea să fie operată în stadiile timpurii ale ei, rezultatele fiind net mai bune pentru pacient.
Recuperarea postoperatorie depinde de tipul intervenţiei dar şi de stadiul evolutiv al cataractei.

Recent Posts

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

17 minute ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

46 de minute ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

o oră ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

2 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

2 ore ago

Băutura miraculoasă care curăță colonul de toate toxinele

Sindromul intestinului iritabil, constipație cronică, permeabilitate intestinală crescută, colon iritabil - sunt câteva dintre problemele…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului