Ce boli riști să faci dacă mănânci prea sărat

Deși, sarea nu ar trebui să lipsească din alimentație, dacă este consumată în cantități prea mari poate duce la apariția unor afecțiuni grave.

Potrivit unui studiu recent, alimentația bogată în sare crește nivelul unor tipuri de celulele asociate bolilor autoimune precum scleroza multiplă sau diabetul de tip 1, mai ales în cazul persoanele predispuse la aceste afecțiuni.

Scleroza multiplă este o afecțiune cronică a sistemului nervos central și se manifestă prin simptome precum tulburări de vedere, tulburări de coordonare, alterarea simțurilor, a capacității de a vorbi și de înghiți, dificultăți de control al vezicii urinare, tulburări sexuale și deteriorarea funcțiilor cognitive.

Cercetătorii au observat că atunci când participanții la studiu mâncau alimente de tip fast food mai mult de o dată pe săptămână aveau,un nivel crescut de celule inflamatorii pe care sistemul imunitar le produce pentru a se apăra și care în bolile autoimune atacă țesuturile sănătoase.

Pentru a afla ce efect are sarea asupra cuiva predispus la dezvoltarea bolilor autoimune, oamenii de știință au adăugat o cantitate mare de sare în dieta unor șoareci modificați genetic pentru a dezvolta scleroza multiplă. În urma acestei alimentații, rozătoarele au dezvoltat o formă mai gravă a bolii.

În plus, prea multă sare cauzează hipertensiune și boli de inimă deoare atunci când nivelul de sodiu din organism este prea mare, corpul reţine multă apă şi astfel volumul de fluide din corp creşte. Mulţi cercetători leagă acest proces de hipertensiune, care la rândul său este legată de riscul crescut de afecţiuni cardiace coronariene sau de atac cerebral.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un adult nu trebuie să consume mai mult de 5 grame pe zi de sare.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

10 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

11 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

11 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

12 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic