Categories: Stil de viaţă

Ce efect incredibil au relațiile intime asupra inimii și imunității

Ce efect au relațiile intime asupra inimii. Dacă vreţi să fiţi mai mereu bine dispuşi şi să aveţi un risc mai mic să faceţi atacuri de cord, disfuncţii erectile, încercaţi să aveţi o viaţă intimă regulată. Pe lângă beneficiile amintite, aveţi şanse să trăiţi mai mult şi să suferiţi mai rar de infecţii respiratorii.

1. Scad riscul cancerului de prostată

Zeci de mii de europeni sunt afectaţi în fiecare an de cancerul de prostată. Studii făcute de cercetători de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie arată că „bărbaţii care au avut o viaţă intimă regulată timp de 50 de ani sunt mai puţin expuşi riscului de a avea cancer de prostată”. Ei au urmărit, timp de 5 ani, 1.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 55 şi 75 de ani şi au descoperit că cei care au avut contact intim mai puţin de o dată pe săptămână aveau un risc dublu de a suferi din cauza disfuncţiilor de erecţie decât cei care au avut contact intim cel puţin o dată pe săptămână. Cercetătorii sugerează că în special bărbaţii mai în vârstă beneficiază cel mai mult de pe urma partidelor de amor. „Putem afirma cu certitudine că realțiile intime protejează bărbaţii mai în vârstă de prostată”, spune medicul Geoffrey Hacket.

2. Previn depresia

Estrogenul este cheia succesului pentru viaţa intimă fericită a unei femei. Studii făcute în SUA arată că, la menopauză, femeile care au întreținut relații intime în fiecare săptămână au nivelul de estrogen de două ori mai mare decât cele abstinente.

„Contactele intime regulate cresc producția de estrogen. Relațiile intime mai dese scad riscul de atrofiere vaginală, care poate apărea în timp”, spune Peter Bowen Simkins, ginecolog la London Women’s Clinic.

Femeile active intim în relaţiile de lungă durată sunt mai puţin deprimate decât cele abstinente, arată un studiu american, publicat de „Archives Of Sexual Behaviour”, care a urmărit 300 de femei.

Ce efect au relațiile intime asupra inimii

3. Reduc riscul de a face un infarct

Ideea că bărbaţii sunt mai expuşi riscului de a face un atac de inimă în timpul actului intim este o concepţie greşită, spun experţii.

Peter Weisberg, director la British Heart Foundation, spune că nu există nicio dovadă că barbaţii de 40-50 de ani care au avut contacte intime regulat prezintă risc mai mare să facă atacuri de inimă.

„Pentru inimă, relațiile intime reprezintă o altă formă de exerciţiu”, spune dr. Graham Jackson. Sunt echivalentul unei plimbări de peste un kilometru sau urcarea şi coborârea unor scări. Un studiu realizat de Universitatea Queens din Belfast arată că dacă întreții relații intime de trei ori pe săptămână, poţi înjumătăţi sau chiar elimina riscul producerii infarctului.

4. Aduc bună dispoziţie datorită hormonilor eliberaţi

Studiile arată că sentimentul „de bine” care apare când întrețineți relații intime ţine mai mult de „chimicale” decât de abilităţile în pat.

„În timpul actului intim şi al climaxului se elibereză un cocktail de endorfine (responsabile de buna dispoziţie) şi hormoni”, spune profesorul Nadir Farid, endocrinolog.

Oxytocina, un hormon eliberat în timpul şi după contact intim, îi face pe parteneri mai generoşi, mai calmi şi induce starea de somnolenţă.

5. Întăresc imunitatea

Viața intimă poate creşte imunitatea, scăzând riscul de a face răceli şi gripe. Dacă ai relații intime o dată sau de două ori pe săptămână, creşte nivelul imunoglobulinei A, în salivă şi mucoasa nazală, care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor respiratorii.

Într-un studiu, în care cercetătorii au întrebat 11 voluntari cât de des întrețin relații intime şi le-au măsurat nivelul de imunoglobulină din salivă, s-a ajuns la concluzia că cei care aveau contact intim o dată pe săptămână, aveau o creştere uşoară, comparabil cu cei care nu au făcut deloc. Însă cei care au întreținut relații intime mai des aveau un nivel cu 30% mai ridicat de imuno globulină A.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

9 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

10 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

10 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

11 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

11 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia