Categories: Ştiri sănătate

Ce este repausul alimentar și când este indicat?

Repausul alimentar constă în limitarea consumului de alimente pe o perioadă de timp indicată. Acesta poate fi recomandat în anumite ciscumtanțe medicale, precum analizele de laborator.

Repausul alimentar este necesar pentru a determina determina în mod corect anumite valori în timpul recoltării pentru analizele de laborator.

Repausul alimentar reprezintă restricția de a consuma orice fel de alimente și băuturi (cu excepția apei), într-o perioadă de timp indicată, potrivit bioclinica.ro.

Repausul alimentar permite efectuarea analizelor de laborator în condiții optime și interpretarea pertinentă a rezultatelor acestora. Absența repausului alimentar poate fi o cauză de eroare, fie prin influență directă, fie prin artefactul analitic indus de lipemie.

O perioadă de repaus alimentar strict (de cel puțin 12 ore) este indispensabilă pentru determinarea: bilanțului lipidic, fosforului și glucozei. Numeroase alte dozări necesită un repaus alimentar de cel puțin 4 ore (de exemplu: albumina, acid uric, fier, transaminaze, amilaza, creatinina, uree etc.).

Totuși, în cazul altor analize de laborator, nu este necesar un repaus alimentar strict. Recoltarea se poate efectua la minimum două ore după consumul unei mese sărace în grăsimi.

Repausul alimentar- ce este și cum se efectuează în mod corespunzător?

-nu consumați nici un fel de aliment
-nu consumați nici un fel de băuturi (cu excepția apei – se recomandă consumul a 1-2 pahare de apă în timpul perioadei de repaus, recoltarea fiind mai dificilă dacă sunteți deshidratat)
-nu mestecați gumă
-nu efectați exerciții fizice
-nu fumați

De ce nu ai voie să bei alte lichide, cu excepția apei?

Cafeaua, ceaiurile sau sucurile pot crește temporar nivelul glucozei din sânge.

De ce nu este indicat să faci exerciții fizice?

Exercițiile fizice pot modifica temporar anumite valori din organism, precum colesterolul și glucoza din sânge.

De ce nu este indicat să fumezi?

Fumatul poate crește nivelul colesterolului “rău” (LDL-colesterol) și poate crește nivelul de insulină, fapt care determină modificarea valorilor glucozei în sânge.

Recent Posts

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

17 minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

47 de minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

o oră ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică