Sari la conținut

Ce este repausul alimentar și când este indicat?

ce mâncăm în post

Repausul alimentar constă în limitarea consumului de alimente pe o perioadă de timp indicată. Acesta poate fi recomandat în anumite ciscumtanțe medicale, precum analizele de laborator.

Repausul alimentar este necesar pentru a determina determina în mod corect anumite valori în timpul recoltării pentru analizele de laborator.

Repausul alimentar reprezintă restricția de a consuma orice fel de alimente și băuturi (cu excepția apei), într-o perioadă de timp indicată, potrivit bioclinica.ro.

Repausul alimentar permite efectuarea analizelor de laborator în condiții optime și interpretarea pertinentă a rezultatelor acestora. Absența repausului alimentar poate fi o cauză de eroare, fie prin influență directă, fie prin artefactul analitic indus de lipemie.

O perioadă de repaus alimentar strict (de cel puțin 12 ore) este indispensabilă pentru determinarea: bilanțului lipidic, fosforului și glucozei. Numeroase alte dozări necesită un repaus alimentar de cel puțin 4 ore (de exemplu: albumina, acid uric, fier, transaminaze, amilaza, creatinina, uree etc.).

Totuși, în cazul altor analize de laborator, nu este necesar un repaus alimentar strict. Recoltarea se poate efectua la minimum două ore după consumul unei mese sărace în grăsimi.

Repausul alimentar- ce este și cum se efectuează în mod corespunzător?

-nu consumați nici un fel de aliment
-nu consumați nici un fel de băuturi (cu excepția apei – se recomandă consumul a 1-2 pahare de apă în timpul perioadei de repaus, recoltarea fiind mai dificilă dacă sunteți deshidratat)
-nu mestecați gumă
-nu efectați exerciții fizice
-nu fumați

De ce nu ai voie să bei alte lichide, cu excepția apei?

Cafeaua, ceaiurile sau sucurile pot crește temporar nivelul glucozei din sânge.

De ce nu este indicat să faci exerciții fizice?

Exercițiile fizice pot modifica temporar anumite valori din organism, precum colesterolul și glucoza din sânge.

De ce nu este indicat să fumezi?

Fumatul poate crește nivelul colesterolului “rău” (LDL-colesterol) și poate crește nivelul de insulină, fapt care determină modificarea valorilor glucozei în sânge.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel