Ce este și cum recunoaștem depresia? Psihoterapeut Beatrice Enăchescu: „Ce rost mai are?”, întrebarea care trage semnalul de alarmă

Ce este și cum recunoaștem depresia? Psihoterapeut Beatrice Enăchescu: „Ce rost mai are?”, întrebarea care trage semnalul de alarmă că depresia bate la ușă.

Una dintre cele mai răspândite boli la nivel mondial. În contextul pandemiei de coronavirus, depresia este din ce în ce mai des întâlnită, fiind agravată sau chiar declanșată de Covid-19.

„Depresia este o boală și este o boală cu care n-ar trebui să ne jucăm. Este o boală care, înainte de coronavirus, a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind principala boală la nivel mondial.

Este o boală care este destul de perfidă, în sensul că uneori credem că va trece de la sine. Doar că nu se întâmplă acest lucru. Este o boală pe care ar trebui să o conștientizăm și să o tratăm din timp. Cu cât o vom trata mai devreme, cu atât lucrurile se vor îndrepta mai ușor”, a subliniat psihoterapeutul Beatrice Enăchescu, în cadrul emisiunii DocPlay, pe contul de YouTube „Doctorul Zilei”.

Depresia nu are legătură cu statutul social

Depresia trebuie mai întâi conștientizată. Asta înseamnă că trebuie să vorbim despre sentimentele noastre, despre ceea ce simțim, mai ales în momentele în care ne simțim deprimați, fără chef de viață, cufundați în tot felul de gânduri negre, printre care și gândurile suicidale.

„Meghan Markle, de exemplu, în celebrul său interviu oferit lui Oprah Winfrey, spunea că devenise foarte deprimată atunci când era în Marea Britanie. De asta au și renunțat la titluri.

Pentru că ea se simțea foarte atacată și nu era protejată. Și și-a dat seama că are o stare foarte gravă de depresie, pentru că a recunoscut că a început să aibă gânduri suicidale. Și și-a dat seama că e ceva în neregulă cu ea, pentru că nu mai simțise până atunci lucrurile respective și a cerut ajutor.

Prin urmare, Meghan Markle a avut curajul să vorbească despre asta. Pe de altă parte, Prințul Harry a recunoscut că i-a fost rușine de familia lui să ceară ajutor și să spună că soția lui are astfel de gânduri”, a spus Elena Oceanu, realizatorul emisiunii DocPLay.

Depresia nu are legătură cu statul social și nici cu banii. Se cunosc nenumărate cazuri ale unor personalități marcante care au ales să-și pună capăt zilelor, în urma unor gânduri suicidale apărute într-o fază foarte avansată a unei stări de depresie.

Ce înseamnă, de fapt, depresia?

Depresia este o tulburare afectivă care se caracterizează prin:

  • energie scăzută
  • lipsă de sens a vieții
  • tristețe accentuată

„E vorba de o rupere, de o disociere, la nivel de corp, de minte și de suflet”, a punctat psihoterapeutul Beatrice Enăchescu.

Depresia nu vine de pe azi pe mâine. Este o stare care durează în timp și se accentuează. Prin urmare, putem vorbi de depresia dacă aceste stări persistă două, trei, șase luni.

„Cu cât avem curajul să recunoaștem față de noi că lucrurile nu sunt OK și cerem ajutorul, cu atât lucrurile se vor îmbunătăți mai ușor în viața noastră. Pentru că depresia se poate agrava. Cu cât trece timpul, cu atât lipsa de energie își spune cuvântul.

Cu atât acele gânduri se amplifică, cu atât starea de sănătate se agravează. Iar eu am nevoie de la un ajutor. Ajutorul pot să-l primesc de la un profesionist, în cazuri foarte dificile pot primi și de la psihiatru.

Psihiatrul este cel care te ajută cu medicamente. Pentru că, ca și o consecință a depresiei, la nivel cerebral nu se mai secretă anumiți hormoni, anumite substanțe. Vorbim de oxitocină, vorbim de hormonii fericirii”, a declarat Beatrice Enăchescu.

„Ce rost mai are?”, întrebarea care trage semnalul de alarmă

Gândurile de genul „Nu pot”, „Nu știu”, „Nu sunt în stare”, „Dar de ce să mai fac acest lucru?”, „Ce rost mai are”, „Care este sensul” sunt bulversante și paralizante pentru oamenii aflați în depresie. Pentru că toată energia oamenilor se disipează.

„Pur și simplu, creierul se blochează și are nevoie de un ajutor exterior ca să deblocheze la nivel cerebral acele blocaje, să ajute creierul și corpul să mențină și să emite aceste aceste substanțe. Și baza terapeutică vine în ajutorul acestor medicamente.

Pentru că dacă tu rămâi doar la nivel de substanțe, acolo rămâi. De ce? Pentru că nu faci decât să stagnezi, nu faci decât să blochezi anumite lucruri în viața ta.

Dar dacă nu-ți schimbi stilul de viață, gândurile, emoțiile și nu o iei pur și simplu de la capăt, printr-o altă atitudine și o altă abordare, tu nu vei putea să evoluezi. Nu vei putea cu adevărat să te vindeci!”, a explicat Beatrice Enăchescu.

Pe termen lung, depresia atacă sistemul imunitar și ca atare, generează și alte boli, printre care diabetul, boli imunitare, boli de inimă.

  • O principală cauză a depresiei ar fi o deconectare emoțională cu noi înșine, în primul rând, și o deconectare emoțională cu cei din jurul nostru.
  • O altă cauză importantă ar fi aceea de a identifica și de a trata traumele din copilărie.

Gândurile de genul „Nu pot”, „Nu știu”, „Nu sunt în stare”, „Dar de ce să mai fac acest lucru?”, „Ce rost mai are”, „Care este sensul” sunt bulversante și paralizante pentru oamenii aflați în depresie. Pentru că toată energia oamenilor se disipează.

Recent Posts

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

20 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

50 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică