Sari la conținut

Ce mănânci, de fapt, când cumperi telemea de Sibiu. Adevărul care i-a șocat pe specialiști

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Telemeaua de Sibiu este una dintre cele mai apreciate sortimente de brânză din România, dar popularitatea ei a atras și numeroase falsuri. Mulți comercianți profită de numele acestei brânze tradiționale pentru a vinde produse care nu au nicio legătură cu județul Sibiu.

Adevărul despre telemeaua de Sibiu. Rezultatele din laborator i-au uimit pe specialiști

Pentru a verifica autenticitatea acestor produse, jurnaliștii Observator au realizat un experiment și au dus mai multe mostre de brânză de oaie, cumpărate din piețele bucureștene, la analize. Rezultatele au fost surprinzătoare și îngrijorătoare în același timp.

Ce au descoperit experții în urma testelor

Testele de laborator au arătat că brânza vândută sub eticheta de „telemea de Sibiu” conținea o cantitate extrem de mare de enterobacterii – mai exact, peste 2.300 per gram, un nivel considerat periculos pentru sănătate.

„Cel mai grav a fost faptul că am determinat 2.300 de enterobacterii per gram de telemea și mizerie foarte mare la punctele de vânzare”, spune Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară.

Brânza și telemeaua vândute în piețele din România sunt, de multe ori, produse din ”prafuri”

Ghiță Dănulețiu, cunoscut și sub numele de Ghiță Ciobanu, atrage atenția asupra unei probleme grave. Potrivit acestuia, brânza și telemeaua vândute în piețele din România sunt, de multe ori, produse din ”prafuri” sau preparate din lapte provenit din Ungaria. Aceasta este o practică care pune în pericol sănătatea consumatorilor și care trebuie monitorizată cu mai multă atenție.

”Da, e vorba de brânză și telemea aduse din alte țări. Autoritățile de la nivel național știu, li s-a adus la cunoștință despre această practică. Li s-au cerut acestor producători să scrie pe etichete exact ce conțin. Pe unele se pune, pe altele nu. Nici nu știm de unde sunt aduse.

Calitate mai bună decât telemeaua făcută din lapte de oaie nu există. Una e să fie din lapte, alta e să fie din prafuri. Dar e ușor când te costă 7,8 lei kilogramul să o faci și să o vinzi cu 25,30 de lei. E mult mai greu să faci telemea cu 20 de lei și să o vinzi cu 25”, spune Ghiță Ciobanu, potrivit turnusfatului.ro.

Achiziționarea produsele direct de la producători

Ghiță Dănulețiu recomandă românilor care doresc să consume brânză autentică să achiziționeze produsele direct de la producători, pentru a se asigura că ceea ce cumpără este, într-adevăr, de calitate și conform tradiției.

”Să încerce să caute, să cumpere direct de la producători, dacă vor să ia direct calitate. În rest, nu ai garanție. Nici mezeluri tradiționale nu mai avem. Ce mezel e ăla cu carne din Ungaria? Poate e o rețetă, dar nu mai e nimic tradițional”, mai spune Ghiță Ciobanu.

Fermierul atrage atenția asupra faptului că în jurul Capitalei există producători care fabrică preparate din lapte folosind ingrediente falsificate.

”Acum 7, 8 ani, pe vremea când aveam magazin în București ni s-a propus și nouă să facem așa ceva, dar am zis că nu facem. E vorba de oameni din București. Aveau câte o fabricuță și-mi spuneau că dacă vreau să vând mai ieftin trebuie să faci așa. Nu, nu am făcut, vă dați seama. Dacă făceam așa, poate mă lăsam de oi. Noi mai încercăm să mai ținem tradiția”, mai spune fermierul.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel