Din cuprinsul articolului
Românii care au lucrat sau încă lucrează în alte țări au dreptul la pensie de urmaș, dar trebuie să îndeplinească o serie de condiții trebuie, inclusiv depunerea unui dosar cu documente necesare.
În România, Legea 360/2023 reglementează, din 2024, pensiile publice din țara noastră. Printre altele, această lege stabilește și regulile ce se aplică în cazul transferului în străinătate a pensiilor obținute în România, când pensionarul locuiește într-o altă țară.
Similar, există posibilitatea ca un cetăţean român care a lucrat în străinătate să primească pensie de urmaş în România. O condiţie esenţială este ca soțul supraviețuitor să poată primi pensie de urmaș, trebuie ca durata căsătoriei să fi fost de cel puțin zece ani.
Cum se poate obţine pensia de urmaş?
Pensia de urmaș reprezintă una dintre principalele forme de sprijin financiar oferite de asigurările sociale, concepută pentru a oferi sprijin financiar tuturor celor care se confruntă cu pierderea soțului/soției sau a partenerului/partenerei de viață.
În Spania, pentru ca supraviețuitorul unui cuplu necăsătorit să poată beneficia de această pensie, persoana decedată trebuie să fie înscrisă în Regimul General de Securitate Socială, respectând normele de cotizare. În plus, concubinul trebuie să fie înscris în registrul comunității autonome sau al primăriei corespunzătoare, cu cel puțin 2 ani înainte.
Dacă apare situația în care un cuplu s-a separat înainte de deces, supraviețuitorul poate avea acces la pensia de urmaș dacă nu s-a căsătorit sau nu a constituit un nou cuplu. Va trebui să dovedească că era beneficiarul unei pensii compensatorii.

Cuantumul pensiei de urmaș în cazul cuplurilor
Cât despre cuantumul pensiei de urmaș pentru cupluri, de fapt, suma variază între 52% și 70% din baza de calcul. Procentul cel mai mic va fi cel stabilit în mod implicit în cazul în care nu există persoane în întreținere și nu se atinge vârsta de pensionare.
Cifrele ajung la 60% în situația persoanelor cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, care nu pot beneficia de pensia proprie în Spania sau în străinătate, nu au venituri din muncă și nu dispun de venituri din capital, câștiguri patrimoniale sau venituri din activități economice care depășesc 7.707 euro pe an.
Mai mult, se va percepe 70% din baza de calcul dacă sunt persoane în întreținere, venitul familiei nu ajunge la 75% din salariul minim interprofesional și dacă pensia de urmaș este principala sursă de venit, potrivit sursei citate de mediaflux.ro.
Acte necesare
Procedura de solicitare a pensiei de urmaș pentru cuplurile necesită prezentarea unei serii de documente care să ateste îndeplinirea cerințelor legale, și anume:
- Înregistrarea în registru: certificat de înregistrare a cuplului de facto în registrul comunității autonome sau al primăriei corespunzătoare, sau un act public care să ateste constituirea cuplului.
- Certificate de la Registrul Civil: certificate care pot demonstra că solicitantul și defunctul nu erau căsătoriți sau separați de o altă persoană în cei doi ani anteriori decesului, în cazul în care cuplul a fost constituit printr-un act public.
- Certificat de înregistrare la domiciliu: este necesar pentru a confirma că defunctul și partenerul său au conviețuit timp de cel puțin cinci ani înainte de deces.
- Veniturile solicitantului și ale defunctului: trebuie furnizate documente care să ateste veniturile atât ale solicitantului, cât și ale defunctului în anul anterior decesului, cum ar fi fluturași de salariu, extrase bancare sau declarații fiscale.
În afară de documentele menționate, pentru a putea beneficia de pensia de urmaș, va fi necesar să se prezinte cartea de identitate a solicitantului și certificatul de deces al persoanei decedate.