Sari la conținut

Ce poate crește riscul de a dezvolta cancer de vezică urinară

cancer de vezică urinară
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome cancer de vezică urinară

Prezența sângelui în urină este cel mai frecvent simptom al cancerului de vezică urinară. Dar ce poate crește riscul de a dezvolta acest tip de cancer?

Dacă observaţi sânge în urină, nu-l ignoraţi şi mergeţi imediat la medic

Alte semne pe care trebuie să le urmăriți sunt urinarea frecventă, durere sau disconfort. Durerea persistentă în zona inferioară a spatelui sau pelviană care se agravează doar în timp este, de asemenea, un simptom.

Fumatul, cel mai mare factor de risc

Fumat
Sursă foto: iStock

Fumul de țigară conține multe substanțe chimice nocive care pot deteriora mucoasa vezicii urinare, crescând riscul de a dezvolta cancer.

Expunerea la anumite substanțe chimice industriale, cum ar fi vopselele, coloranții, prelucrarea metalelor și produsele petroliere.

Istoricul familial și genetica: Dacă aveți un istoric de cancer de vezică urinară în familie, trebuie să fiți testat dacă observați oricare dintre simptomele de mai sus.

Un istoric personal de cancer al vezicii urinare este, de asemenea, un factor de risc din cauza ratei ridicate de recurență.

Unele medicamente destinate tratamentului pentru cancer sunt asociate cu dezvoltarea cancerului de vezica urinara din cauza iritatiei crescute a vezicii urinare.
Factorii de mediu, inclusiv apa potabilă contaminată cu arsenic.
ITU cronică poate contribui la dezvoltarea cancerului vezicii urinare, deoarece inflamația cronică provoacă deteriorarea stratului protector al celulelor acoperite de vezică urinară.
Alți factori de risc: cateter urinar permanent cronic sau antecedente de radiații în zona pelviană

Soluția este bine cunoscută: adoptați opțiuni de stil de viață sănătos și minimizați expunerea la factorii de risc cunoscuți:

  • Renunțarea la fumat este una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce riscul de cancer al vezicii urinare. Fumătorii ar trebui să fie încurajați în mod activ să urmeze tratamentele de întrerupere, care pot include chiar și medicamente și consiliere.
  • Minimizați sau evitați expunerea la substanțe chimice și luați măsuri de siguranță atunci când lucrați cu substanțe chimice cunoscute ca fiind dăunătoare.
  • De exemplu, amintiți-vă să purtați mănuși atunci când utilizați produse de curățare puternice la domiciliu, deoarece multe substanțe chimice pot pătrunde în piele.

Hidratarea: consumul de apă în timpul zilei este crucial pentru menținerea sănătății vezicii urinare, reducerea riscului de turbulență și facilitarea eliminării rapide a toxinelor din sistemul dumneavoastră.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel