Ce risc major au persoanele care sar peste micul dejun

Oamenii de ştiinţă au mai descoperit un motiv important pentru care ar trebui să mănânci dimineaţa.

Potrivit unui nou studiu, femeile supraponderale care sar peste micul dejun pot dezvolta rezistenţă temporară la insulină.

Rezistenţa la insulină apare atunci când, în ciuda faptului că pancreasul produce o cantitate suficientă de insulină, celulele din organism sunt rezistente la efectele acesteia. În această situaţie, organismul necesită o cantitate mai ridicată de insulina pentru a-şi îndeplini funcţiile specifice; drept urmare pancreasul va produce o cantitate mai ridicată de insulină.

Persoanele cu rezistenţă la insulină sunt predispuse de doua ori mai mult la deces prin infarct sau atac cerebral . Mai mult, aceşti pacienţi au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

,,Aceste descoperiri demonstrează cât de important este să mănânci un mic dejun sănătos”, spune dr. Elizabeth Thomas.

Studiul a inclus nouă femei suprpaonderale care nu sufereau de diabet şi după testele făcute, cercetătorii au descoperit că participantele care nu mâncau nimic dimineaţa aveau un nivel mai crescut al glicemiei după ce luau prânzul decât cele care luau micul dejun.

Câteva exemple de mic dejun sănătos:

 

Omletă cu piept de pui. Puteţi face o omletă sănătoasă amestecând două ouă cu bucăţi de piept de pui sau de curcan, spanac, roşii, ardei şi condimente din belşug. “Mixul” de proteine controleză apetitul şi previne senzaţia intensă de foame.

Musli preparat în casă. Dacă nu vă plac “cerealele la cutie”, iată cum vă puteţi prepara un musli sănătos: amestecaţi fructe uscate (caise, somchine, ananas, curmale, stafide etc) cu alune crude, migdale, arahide, fulgi de grâu şi ovăz, felii de măr şi bucăţi de căpşuni, după care îndulciţi amestecul cu  două linguriţe de miere.

Lapte cu cereale şi fructe uscate. Cerealele integrale îmbogăţite cu fructe uscate ţin glicemia în frâu, eliberând energie treptat de-a lungul zilei. Conţin glucoză, principala “hrană” a creierului.

Iaurt semi-degresat cu seminţe de in. Seminţele de in pot fi găsite în magazinele cu produse naturiste. Conţin  acizi graşi esenţiali omega-3, care stimulează activitatea creierului şi ajută memoria. Şi iaurtul poate conţine “grăsimi bune” de tip omega-3 şi, în plus, este o sursă excelentă de proteine,ca prelungind senzaţia de foame.

 

 

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

5 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

6 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

6 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

7 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

7 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia