Sari la conținut

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă consumi zilnic ouă la micul dejun?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Multe persoane preferă să consume frecvent ouă la micul dejun, uneori chiar şi în fiecare zi. De altfe, ouăle sunt considerate un adevărat superaliment, deoarece conțin aproape toate vitaminele și mineralele de care are nevoie o persoană pentru o stare optimă de sănătate. Dar este util să le mâncăm ouă în fiecare zi la micul dejun?

Fiind bogate în proteine și grăsimi sănătoase, ouăle sunt un aliment esenţial şi nu este de mirare că oamenii adoră să mănânce ouă la micul dejun – poate chiar în fiecare zi.

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, deoarece stimulează metabolismul și furnizează energie pentru întreaga zi. „Astăzi, experții sunt în general de acord că majoritatea oamenilor pot mânca ouă în fiecare zi, dacă doresc”, scrie publicația thehealthsite.com.

Compoziție nutrițională 

  • 72 de calorii
  • 6,2 grame de proteine
  • 5 grame de grăsimi, inclusiv aproximativ 1,6 grame de grăsimi saturate
  • 0 grame de zahăr
  • 0 grame de carbohidrați

Albușul de ou conține vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 și B12, precum și minerale precum calciu, magneziu, fosfor și potasiu.

Pe de altă parte, gălbenușul conține antioxidanți importanți, precum zeaxantina și luteina, care îmbunătățesc sănătatea ochilor, precum și colina, care poate fi benefică pentru sănătatea creierului și a oaselor.

oua fierte
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Este de remarcat faptul că, consumând ouă la micul dejun, puteți scăpa de kilogramele în plus. Acesta este avantajul evident al omletelor față de sandvișurile tradiționale cu unt și şuncă, croissantele bogate în calorii și alte produse de patiserie”, explică specialiştii.

Beneficii medicale

Colina din ouă este o componentă cheie a membranelor celulare, participă activ la transmiterea impulsurilor nervoase, combate procesele inflamatorii din corp.

Luteina previne dezvoltarea cataractei, a unor boli ale retinei și a altor modificări legate de vârstă. În plus, ajută la menținerea unei vederii clare timp de mulți ani.

Acizii grași omega-3 din ouă reglează nivelul colesterolului. Vitamina D asigură dinți și oase puternice. Acidul nicotinic îmbunătățește funcționarea sistemului nervos.

Acidul folic este responsabil pentru diviziunea celulară corectă, iar fierul organizează transportul oxigenului către celule. Riboflavina (vitamina B12) previne bolile cardiovasculare, iar vitamina E previne dezvoltarea cancerului.

Aşadar, includerea ouălor de calitate în dieta dvs. are un efect benefic asupra metabolismului, sistemului imunitar și sănătății la modul general.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel