Categories: Ştiri sănătate

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin anti-covid refuzate de românii încadrați în prima etapă de vaccinare?

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin anti-covid refuzate? Primele doze de vaccin vor urma să ajungă în România în câteva zile și mai exact pe 27 decembrie. Cu toate aceste, românii sunt printre cei mai polarizați din Europa privind vaccinul anti-covid.

Potrivit unui sondaj realizat de IPSOS, doar 57% dintre români sunt dispuși să se vaccineze împotriva coronavirusului.

De asemenea, un alt studiu recent facut de Federatia Sindicatelor in Educatie „Spiru Haret” evidentiaza ca 56,3% dintre profesori nu sunt dispusi sa se vaccineze.

Cu toate acestea, specialiștii atât din România cât și din străinătate, susțin cu tărie că ca singura solutie pentru a ne proteja de noul coronavirus o reprezinta imunizarea populatiei.

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin neutilizate?

Intrebarea care se afla pe buzele celor dornici sa se vaccineze, dar care nu se regasesc in categoriile la risc, respectiv personal medical – vaccinat in prima faza a campaniei si varstnici, pacienti cronici sau personal din structurile inalte ale statului – este urmatoarea: ce se intampla cu dozele care nu sunt folosite dupa o prima etapa?

Potrivit presedintelui Societatii Romane de Epidemiologie, a existat o discutie in acest sens, purtata intre reprezentantii autoritatilor.

„Daca se finalizeaza o prima etapa, preparatele vaccinale care au ramas de la prima etapa vor putea fi utilizate pentru etapele urmatoare. Etapele vor fi pastrate, asa cum sunt ele prevazute de strategie, ca altfel iese haos. Ce este cert, e ca in momentul in care se considera ca se termina o etapa si sunt inca disponibile vaccinuri, se trece imediat la etapa urmatoare”, a explicat profesorul Doina Azoicai, epidemiolog.

Cat dureaza o etapa de vaccinare

Cei care doresc sa se vaccineze impotriva COVID-19 si nu se afla in grupele prioritare sau de risc se vor putea inscrie online pe o platforma speciala, al carei nume nu a fost inca dezvaluit publicului. Nu exista momentan date sigure nici in privinta duratei pe care o va avea o etapa de vaccinare. Ce se stie insa, e ca in luna martie, populatia generala ar putea avea acces la vaccin.

„Teoretic, vaccinurile pe care le va primi Romania, fiind achizitionate la nivel european, nu vor fi suficiente incat sa ramana nefolosite. Eu consider ca pe masura ce oamenii vor afla informatii despre vaccinare, si se va demara acea campanie de informare facuta de autoritati si specialisti, interesul va creste”, a declarat si Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice.

 

Recent Posts

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

21 de minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

51 de minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

o oră ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

2 ore ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

3 ore ago

Citeste si: