miercuri, decembrie 7, 2022

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin anti-covid refuzate? Primele doze de vaccin vor urma să ajungă în România în câteva zile și mai exact pe 27 decembrie. Cu toate aceste, românii sunt printre cei mai polarizați din Europa privind vaccinul anti-covid.

Potrivit unui sondaj realizat de IPSOS, doar 57% dintre români sunt dispuși să se vaccineze împotriva coronavirusului.

De asemenea, un alt studiu recent facut de Federatia Sindicatelor in Educatie „Spiru Haret” evidentiaza ca 56,3% dintre profesori nu sunt dispusi sa se vaccineze.

Te-ar mai interesa: Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși! ...

Cu toate acestea, specialiștii atât din România cât și din străinătate, susțin cu tărie că ca singura solutie pentru a ne proteja de noul coronavirus o reprezinta imunizarea populatiei.

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin neutilizate?

Intrebarea care se afla pe buzele celor dornici sa se vaccineze, dar care nu se regasesc in categoriile la risc, respectiv personal medical – vaccinat in prima faza a campaniei si varstnici, pacienti cronici sau personal din structurile inalte ale statului – este urmatoarea: ce se intampla cu dozele care nu sunt folosite dupa o prima etapa?

Potrivit presedintelui Societatii Romane de Epidemiologie, a existat o discutie in acest sens, purtata intre reprezentantii autoritatilor.

Te-ar mai interesa: Pulsul mare triplează riscul de accident vascular ...

„Daca se finalizeaza o prima etapa, preparatele vaccinale care au ramas de la prima etapa vor putea fi utilizate pentru etapele urmatoare. Etapele vor fi pastrate, asa cum sunt ele prevazute de strategie, ca altfel iese haos. Ce este cert, e ca in momentul in care se considera ca se termina o etapa si sunt inca disponibile vaccinuri, se trece imediat la etapa urmatoare”, a explicat profesorul Doina Azoicai, epidemiolog.

Te-ar mai interesa: Câți bani a primit despăgubiri o femeie din Iași c...

Cat dureaza o etapa de vaccinare

Cei care doresc sa se vaccineze impotriva COVID-19 si nu se afla in grupele prioritare sau de risc se vor putea inscrie online pe o platforma speciala, al carei nume nu a fost inca dezvaluit publicului. Nu exista momentan date sigure nici in privinta duratei pe care o va avea o etapa de vaccinare. Ce se stie insa, e ca in luna martie, populatia generala ar putea avea acces la vaccin.

„Teoretic, vaccinurile pe care le va primi Romania, fiind achizitionate la nivel european, nu vor fi suficiente incat sa ramana nefolosite. Eu consider ca pe masura ce oamenii vor afla informatii despre vaccinare, si se va demara acea campanie de informare facuta de autoritati si specialisti, interesul va creste”, a declarat si Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice.

Te-ar mai interesa: Cipuri implantate în creier. Elon Musk începe test...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private