Categories: Stil de viaţă

Ce se întămplă cu ochii tăi dacă citești la lumină slabă?Explicațiile specialistului

Ne folosim doar o parte din creier, suntem sau nu afectaţi de lumina slabă din cameră atunci când citim, avem nevoie de doi litri de apă pe zi? Sunt câteva dintre întrebările care au dus la naşterea multor mituri.

1. Mitul: Cititul la lumină slabă strică ochii

Adevărul: Lumina slabă nu e cauza principală a problemelor de vedere, susţin specialiştii.

„Cititul la lumină slabă nu provoacă afecţiuni ale ochilor, ci doar forţează acomodaţia. Când are o luminozitate mai bună, pupila se micşorează şi vede puţin mai clar, iar când lumina e slabă, pupila e mai dilatată”, explică medicul oftalmolog Iulian Burcin.

Lumina redusă „obligă” ochiul să se concentreze mai mult pentru a vedea mai clar de aproape. Un mediu luminat slab o boseşte ochiul şi poate provoaca dureri de cap.

2. Mitul: Părul în ochi strică vederea tuturor copiilor

Adevărul: Un adult sănătos nu e afectat de prezenţa părului în ochi astfel încât să-i provoace probleme de vedere, pentru că organismul şi-a consolidat deja acest proces.

Atenţie, însă, la copiii care se află în perioada de dezvoltare a vederii şi care au deja un strabism latent, pentru că părul în ochi poate favoriza declanşarea bolii.

„La vârsta de 3 ani, când începe dezvoltarea vederii binoculare, ochii încep «să înveţe» să vadă împreună pentru a obţine, în timp, efect tridimensional. Acoperirea multă vreme a unui ochi cu păr mai lung sau cu pansamente oculare poate face ca procesul firesc să nu se desfăşoare, şi un ochi să devină mai slab”, explică oftalmolog Mircea Filip.

3. Mitul: Folosim doar 10% din capacitatea creierului

 Adevărul: „Totul a pornit de la o reclamă care a avut mare succes din care oamenii au înţeles că 10% din creier e format din neuroni. De fapt, creierul e folosit în totalitate, dar nu în acelaşi timp”, explică cercetătorul în neuroştiinţe, Radu Braga, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Creierul e un organ folosit la capacitate maximă, însă unele zone sunt mai active decât altele.

4. Mitul: Avem nevoie de cel puţin doi litri de apă pe zi

Adevărul: Această teorie e rezultatul unei confuzii. De fapt, organismul are nevoie de cel puţin doi litri de lichide pe zi, sub formă de apă, ceai, supe sau ciorbe, fructe şi legume, însă cantitatea de apă care trebuie consumată zilnic e în strânsă legătură cu temperatura mediului ambiant, gradul de activitate fizică, starea de sănătate şi vârstă.

„Apa ajunge în corp fie sub formă de lichide, fie prin compoziţia unor alimente solide (salată, castraveţi, varză, pepene verde, portocale, struguri)”, explică nutriţionistul Mihaela Gribovschi. Aportul redus de lichide duce la suprasolicitarea rinichilor.

5. Mitul: După ras, părul creşte mai repede şi mai des

Adevărul: Părul creşte aproximativ un centimetru pe lună indiferent de oră sau de anotimp, însă variază în funcţie de zonă (pielea capului, faţă, axile).

„Viteza de creştere a părului e determinată de genele noastre şi diferă uneori din cauza modificărilor hormonale. Dacă scurtăm părul prin bărbierit nu va creşte mai repede şi mai des”, explică medicul Sebastian Pop de la Cabinetul de dermatologie „Dr. Sebastian Pop” din Capitală.

În general, factorii externi influenţează foarte puţin creşte rea părului, iar dacă o fac, atunci acesta mai degrabă cade sau se strică, nu creşte mai sănătos.

Recent Posts

Horoscop de weekend 3-6 mai: Surprize mari pentru zodii

Horoscop de weekend 3-6 mai: Surprize mari pentru zodii. Pentru Berbec, eforturile fizice aduc armonie…

6 minute ago

Sunt probleme cu pensiile: Mulți nu și-au primit banii înainte de Paște. Ce decizie s-a luat

Probleme cu pensiile românilor. Autoritățile spuneau că toți pensionarii își vor primi pensia înainte de…

36 de minute ago

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple

Cum să NU te îngrași după sărbători. Respectă aceste patru reguli simple pe care un…

o oră ago

Medic: Nici cea mai grasă carne nu îți va crește colesterolul dacă o mănânci cu asta

Friptura de miel este vedeta zilei de Paște și este nelipsită de pe mesele românilor…

2 ore ago

„Sfârșitul rasei umane”: Previziunea dramatică a lui Stephen Hawking care se adeverește deja

Stephen Hawking a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință din lume. Teoriile,…

2 ore ago

Atenție! Cine nu ar trebui să mănânce OUĂ! Pot fi dăunătoare

Ouăle sunt unul dintre alimentele preferate din meniul familiei, însoțind micul dejun și orice tip…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic