Categories: Stil de viaţă

Ce se va întâmpla organism dacă sări peste masa de la ora 18.00

Cină de la ora 18.00. Mulți oameni renunță să mai mănânce după ora 18.00. Ei sunt convinși că aceasta este una dintre cele mai simple și mai eficiente moduri de a pierde în greutate și de a-și îmbunătăți sănătatea.

Cu toate acestea, nutriționiștii susțin că această abordare poate duce la tulburări grave în funcționarea organismului și chiar poate afecta creierul, relatează The Health Site.

Ce se întâmplă cu corpul nostru când nu mâncăm după ora 18.00?

Când nu mâncăm după ora 18.00, medicii spun că se creează o situație stresantă, tensinată pentru corpul nostru. Acesta este obișnuit să primească alimente în mod regulat și în cantități suficiente pentru a menține nivelurile normale de glucoză din sânge, principala sursă de energie pentru toate celulele, în special pentru creier.

Când nu mâncăm mult timp, nivelul de glucoză scade și organismul începe să folosească grăsimile și proteinele stocate pentru energie. Acest lucru duce la formarea de cetone, substanțe care pot fi toxice pentru creier și pot provoca dureri de cap, memorie și concentrare slabe, iritabilitate și depresie.

De asemenea, atunci când nu mâncăm după ora 18.00, perturbăm ritmul circadian, care reglează totul în corpul nostru în funcție de ciclul zilnic de lumină și întuneric. Ritmul circadian determină când ar trebui să dormim și să ne trezim, când ar trebui să mâncăm și când ar trebui să fim activi sau odihniți.

Când nu mâncăm după ora 18.00, ne perturbăm ritmul circadian și creăm un dezechilibru între hormonii foamei și ai sațietății. Acest lucru poate duce la apetit scăzut, supraalimentare, obezitate și sindrom metabolic.

Dr. Mihaela Bilic a explicat pe contul personal de socializare de ce este importantă masa de seară.

„Cina ideală
Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă. Când de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie. Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine.

Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă?

Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic

Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm. Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază. Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor. În cazul copiilor sau sportivilor alegerile vor fi diferite.

Care este cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit?

  • În cazul unui meniu echilibrat farfuria ideală va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne pește ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi paste orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole mazăre linte). Ultima treime va fi reprezentată de legume proaspete sau gătite, cu cat mai colorate și mai diferite cu atât mai bine.
  • Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit. Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată.
  • Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă. Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli varză fasole). La capitolul desert orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire.
  • Pentru copii și sportivi împărțirea farfuriei se schimbă: produsele făinoase vor ocupa jumătate din suprafață, iar proteinele și legumele câte un sfert. Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi, iar activitatea fizică de peste zi nu afectează rezervele organismului.
    Nu lăsați pe nimeni să vă interzică masa de seară, aveți grijă doar să alegeți meniul care vi se potrivește!”, conchide medicul nutriționist pe Facebook.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

23 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

53 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică