Categories: Stil de viaţă

Ce tip de orez ar trebui să alegem dacă vrem să fim sănătoși?

Ce tip de orez ar trebui să alegem dacă vrem să fim sănătoși? Orezul este considerat un aliment sănătos de către mulți oameni. Dar oare este acest lucru adevărat?

Dorința de a da jos câteva kilograme îi convinge pe mulți să adopte un stil de viață mai sănătos, din care sunt eliminate unele alimente. Nu și orezul, însă.

De asemenea, ca parte a dietei, unii oameni decid să treacă de la consumul orezului alb la orezul brun.

Acesta este apreciat pentru beneficiile aduse sănătății, în timp ce varianta albă este considerată un inamic al sănătății și al dietelor. Este orezul brun mai sănătos decât orezul alb?

Very Well Health arată care sunt diferențele dintre cele două tipuri de orez.

Există câteva motive pentru care orezul brun este considerat cea mai bună opțiune. Argumentul principal este acela că e o cereală integrală. Diferența dintre orezul brun și orezul alb este că primul reprezintă forma neprelucrată de cereale integrale. În cazul orezului alb, în timpul procesării sunt îndepărtate tărâțele și germenii. Valoarea nutritivă a orezului alb diferă față de alte soiuri de orez datorită modului în care este procesat.

Carbohidrați din orez

Orezul alb este considerat un carbohidrat rafinat deoarece conține un nivel scăzut de fibre alimentare. Deși unii cred că orezul alb este un carbohidrat simplu, deoarece are mai puține fibre, se încadrează totuși în categoria carbohidraților complecși datorită structurii sale. Orezul alb este digerat mai repede decât alți carbohidrați complecși, cum ar fi orezul brun, deoarece există o lipsă de fibre. Într-o porție de 100 de grame (g) de orez alb, există un total de 28 de carbohidrați.  Aproape 80% din greutatea totală uscată a orezului alb o reprezintă carbohidrații.

 

Fibrele din orez

Avem mai puțin de 1 gram de fibre într-o porție de 100 g de orez alb. Din acest motiv, este considerat mai puțin nutritiv decât soiurile de orez brun. În timp ce orezul alb este bogat în carbohidrați și sărac în fibre, conține suficienți nutrienți pentru a fi considerat un aliment mai sănătos.

 

Ce înseamnă orez „îmbogățit”

În timpul procesului de măcinare a orezului alb, acesta își pierde mulți dintre nutrienții esențiali. ”Îmbogățirea” orezului alb presupune refacerea unora dintre substanțele nutritive pierdute în timpul acestui proces.

 

Orez brun vs orez alb

Orezul alb și orezul brun provin din aceeași plantă și, din punct de vedere tehnic, sunt același lucru. Diferența este că tărâțele și germenii de orezul brun sunt îndepărtați în timpul procesului de măcinare pentru a produce orez alb. În schimb, orezul brun rămâne intact. Germenii și tărâțele nu sunt îndepărtate. Aceste componente dețin numeroși nutrienți și conțin niveluri ridicate de fibre. Orezul brun are un nivel ridicat de fibre insolubile, care ajută la digestie și previn constipația.

 

Cum să alegem

Dacă nu știți ce tip de orez să alegeți, trebuie să luați în considerare mai întâi de orice sănătatea. Ambele tipuri de orez oferă o anumită valoare nutritivă, dar orezul brun este alegerea mai sănătoasă.  Este știut că orezul alb are un indice glicemic puțin mai mare decât cel brun, ceea ce înseamnă că ar putea crește mai mult nivelul zahărului din sânge. Dacă aveți deja diabet de tip 2, prediabet sau glicemie crescută, cel mai bine ar fi să gestionați porțiile atunci consumați orez. Una peste alta, se poate spune că orezul brun și orezul alb au beneficii nutriționale și pot face parte dintr-un model de alimentație sănătoasă.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

8 minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

39 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică