Categories: Ştiri sănătate

Ce tipuri de grăsimi te îngrașă mai repede? Mihaela Bilic, despre grăsimea vegetală și grăsimea animală

Din cuprinsul articolului

Deși grăsimile sunt esențiale pentru sănătatea și buna funcționare a organismului, anumite tipuri de grăsimi pot facilita depunerea kilogramelor în plus. Pentru a evita greutatea excesivă este necesar să știi ce grăsimi poți consuma fără să te îngrași și ce grăsimi sunt, de fapt, necesare organismului.

Grăsimile sunt implicate în diferite procese ale organismului. Anumite diete restrictive limitează foarte mult aportul grăsimilor, însă acest lucru îți poate pune sănătatea în pericol. Iată ce trebuie să știi, de fapt, despre grăsimi și cum să menții aportul optim fără să iei în greutate.

Ce tipuri de grăsimi te îngrașă?

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie ce tip de grăsimi te pot îngrășa mai repede în ciuda cantității consumate.

Grăsimea vegetală îngrașă mai tare decât grăsimea animală

Știți întrebarea capcană “ce cântărește mai greu, 1 kg de plumb sau 1 kg de fulgi/pene”? La prima vedere suntem tentați să spunem că plumbul e mai greu, deși ele sunt egale. Ca să fac o paralelă cu nutriția, putem spune că un gram de grăsime are tot 9 calorii, indiferent dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!

Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin în special din grăsime și/sau zahăr. Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei (producția de adipocite).

ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezent în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenic decât grăsimile din seria Omega 3 (uleiul de pește). Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline).

La polul opus DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și peștele gras, are efect anti-adipogenic.

Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum știm ca unele calorii îngrașă mai tare. “Nicio masă fără pește!”…dacă aveați nevoie de vreo încurajare”, scrie nutriționistul pe Instagram.

Recent Posts

Zodia care va avea o cumpănă până pe 17 Mai. Apare o situație bulversantă

Mihai Voropchievici susține că o zodie se va confrunta cu probleme, pe când alți nativi…

12 minute ago

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

42 de minute ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

52 de minute ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

o oră ago

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

2 ore ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură zodie întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

2 ore ago

Citeste si: