Insomnia, un semn că tiroida nu funcționează bine

Insomnia și alte tulburări de somn pot fi cauzate de probleme ale funcționării glandei tiroide. Atât hipotiroidismul, cât și hiertiroidismul pot perturba somnul. 

Hipertiroidismul (tiroida este hiperactivă și produce hormoni în exces) poate provoca tulburări de somn din cauza efectelor pe care le produce cum ar fi nervozitatea sau iritabilitate, precum și slăbiciunea musculară și a senzația constantă de oboseală. O tiroidă hiperactivă poate duce, de asemenea, la transpirații nocturne și la impulsuri frecvente de a urina, ambele putând perturba somnul.

Hipotiroidismul scade calitatea somnului și poate provoca hipersomnie

Persoanele cu hipotiroidism (glanda tiroidă produce prea puțini hormoni), pe de altă parte, au adesea probleme cu tolerarea frigului pe timp de noapte și dureri articulare sau musculare care perturbă somnul.

Unele studii au asociat hipotiroidismul cu somnul de slabă calitate, debutul întârziat al somnului și durata de somn mai scăzută, în timpul nopții. Persoanele mai tinere, indivizii cu un indice de masă corporală relativ scăzută și femeile sunt considerați cu un risc mai mare de a dezvolta probleme de somn din cauza hipotiroidismului.

Hipotiroidismul poate provoca, de asemenea, hipersomnie sau nevoia irepresibilă de a dormi. Hipersomnia poate apărea din cauza unei tulburări medicale subiacente, iar hipotiroidismul este considerat principala cauză de hipersomnie datorată unei tulburări a sistemului endocrin. În plus, hipotiroidismul netratat poate fi confundat cu hipoventilația legată de somn sau cu respirația excesiv de lentă sau superficială care apare, în primul rând, în timpul somnului.

Hipertiroidismul și sindromul picioarelor neliniștite

Boala tiroidiană poate fi un factor predispozant pentru sindromul picioarelor neliniștite (SPN). Persoanele cu această tulburare simt senzații inconfortabile sau neplăcute la picioare în timp ce corpul este odihnit. În majoritatea cazurilor, simptomele SPN apar adesea seara sau în jurul debutului somnului.

Deoarece tulburarea este atât de perturbatoare, SPN poate duce la pierderi semnificative de somn și tulburări pe timpul zile. În timp ce cazurile sunt oarecum rare, hipertiroidismul este, de asemenea, considerat un factor predispozant pentru teroarea nocturnă, un tip de tulburare de somn cu parasomnie caracterizată prin treziri bruște în timpul nopții.

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

12 minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

43 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra