Din cuprinsul articolului
Ceaiul din plante are un gust minunat și un efect pozitiv asupra organismului nostru. Potrivit experților, o anumită plantă folosită și în bucătărie este bogată în antioxidanți și flavonoide, care întăresc sistemul imunitar prin activarea unor enzime specifice din corpul nostru.
Vorbim despre ceaiul de cimbru. Planta poate ajuta totodata la cresterea apetitului, la menținerea sănătății ficatului si la protejarea mucoasei gastrice. Ceaiul de cimbru este eficient împotriva unor bacterii digestive, precum E. Coli sau Salmonella, neutralizandu-le. Mai mult, planta conține și vitamina C, care este un antioxidant natural necesar pentru buna funcționare a sistemului imunitar.
Beneficiile ceaiului de cimbru

Ceaiul de cimbru este adesea folosită pentru pierderea în greutate: planta medicinală conține substanțe nutritive, care suprimă pofta de mâncare și permite să evitați supraalimentarea între mese. Planta condimentată accelerează metabolismul și previne creșterea în greutate.
În plus, ceaiul din acestă plantă poate ajuta la reducerea riscului de tulburări de stomac și la ameliorarea simptomelor dacă este prezent. Planta îmbunătățește starea de greață, crampe, umflături și supărare.
Experții notează că planta îmbunătățește funcția ficatului, ajută la tratarea infecțiilor intestinale și reduce inflamația intestinală.
Remedii populare pentru tratamentul inflamației duodenului
Planta crește sensibilitatea organismului la insulină și este considerată un mijloc de prevenire a diabetului de tip 2. Este o sursă valoroasă de fier și previne deficiența de fier: 100 g de frunze de ceai conțin 20% din necesarul zilnic de fier.
Această plantă medicinală și-a dovedit proprietățile curative în tratamentul bronșitei. De asemenea, este inclus într-un număr de expectorante farmaceutice ca unul dintre ingredientele active.
Datorită efectului său antiseptic, planta este utilizată în tratamentul:
- Inflamație în cavitatea bucală (stomatită, gingivita);
- Boli ale tractului respirator superior (faringita, amigdalita, laringita, sinuzita);
- Boli de piele (furuncule, răni purulente, infecții fungice);
- Boli inflamatorii feminine (anexită, endometrită, salpingită);
- Patologii ale tractului gastrointestinal (gastrită cu aciditate scăzută, colecistită, flatulență);
Infuziile și decocturile din această plantă nu numai că luptă eficient împotriva agenților infecțioși, dar ajută și la reducerea temperaturii care însoțește inflamația, ameliorează durerea și stimulează sistemul imunitar.
Dar nu toată lumea poate beneficia de proprietățile lor vindecătoare. Pentru unele boli, planta este contraindicată să fie luată sub orice formă.
Pentru femei, utilizarea acestei plante este recomandată și pentru dereglări menstruale și menstruații dureroase.
Planta este utilizată în mod activ pentru a trata bolile sistemului genito-urinar la bărbați, în special prostatita și consecințele acesteia. Datorită proprietăților sale calmante, medicamentele pe bază de această plantă medicinală ajută la stres, insomnie și tulburări nervoase.