Din cuprinsul articolului
În fiecare zi, milioane de oameni se confruntă cu dureri de cap de o intensitate mai mică sau mai mare. Dar marea majoritate a acestor persoane resimt o durere de cap provocată de fluctuaţiile tensiunii arteriale sau pe fond de stres.
Potrivit Dr. Anant Shenoy, neurolog: „Este important să se determine ce tip de durere de cap are o persoană pentru a iniția un tratament adecvat. Cefaleele de tensiune și migrenele sunt cele mai frecvente două dureri de cap primare. Cu toate acestea, natura durerii resimțite de acestea este diferită.”
Cauzele și tratamentul durerilor de cap cauzate de tensiune
Deși cauza specifică a durerilor de cap de tip tensional este necunoscută, cei mai frecvenți factori declanșatori includ stresul, alcoolul, încleștarea maxilarului, scrâșnitul dinților, oboseala ochilor, cofeina și privarea de somn.
Discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamentele pentru durerile de cap. Încercați să evitați să luați prea multe analgezice fără prescripție medicală, deoarece acestea pot provoca dureri de cap similare cu durerile de cap induse de medicamente. Iată şi alte opțiuni de tratament pentru durerile de cap care nu necesită rețete sau medicamente fără prescripție medicală:
REMEDIU de urgenţă
Aplicaţi o pungă cu gheață pe ambele părți ale gâtului și umerilor sau pe frunte și tâmple dacă simțiți durere în aceste zone.
De asemenea, este necesar să luaţi o pauză din activitatea desfăşurată în acel moment şi renunţaţi la orice muncă care necesită concentrare sau tensiune prelungită a gâtului timp de cel puțin 20 de minute.
Terapie prin masaj
Masajul capului: Plasați degetele mari la câțiva centimetri în spatele urechilor, la baza craniului. Masați ușor până când dor, apoi mențineți apăsat și apăsați timp de 10 secunde. Repetați de 5 până la 6 ori.
Contracția omoplaților: Împingeți omoplații înapoi și aduceți-i mai aproape de centrul coloanei vertebrale. Mențineți poziția timp de 10 secunde. Repetați de 5 până la 10 ori.
Exercițiu de rotație a capului: Ținând corpul nemișcat, întoarceți capul pentru a privi peste un umăr. Folosiți mâna pentru a aplica puțin mai multă presiune și a întinde gâtul, apoi mențineți poziția numărând până la 10. Repetați pe cealaltă parte.
Înclinarea capului: Înclinați capul într-o parte, coborând urechea spre umăr. Mențineți poziția numărând până la 10. Repetați pe cealaltă parte.
10 măsuri de prevenţie pe termen lung
Dormiți suficient și odihnitor: Încercați să aveți un somn profund și neîntrerupt, deoarece acesta vă semnalează mușchii să se relaxeze. Dezvoltați-vă rutina de igienă a somnului pentru un somn mai bun.
Reduceți timpul petrecut în fața ecranelor: Luați pauze de la computere, telefoane și alte dispozitive.
Terapia prin masaj structurat sau masajul țesuturilor profunde: se recomandă pentru a relaxa mușchii încordați, care pot fi cauza principală a durerilor de cap.
Antrenament de mindfulness: te învață cum să-ți calmezi mintea pentru a putea dormi mai profund.
Terapia cognitiv-comportamentală: te ajută să recunoști factorii de stres și cum să reacționezi la aceștia, ameliorând astfel anxietatea.
Exerciții și meditație: ameliorarea tensiunii musculare.
Monitorizați vremea: Fiți la curent cu schimbările meteorologice, cum ar fi umiditatea, deoarece acestea pot declanșa migrene.
Evitați expunerea la mediile suprastimulante: acestea pot provoca supraîncărcare senzorială, cum ar fi luminile intermitente, sunetele puternice și mirosurile puternice.
Încercați suplimente alimentare, la recomandarea medicului: Anumite suplimente, cum ar fi riboflavina și CoQ10, pot ajuta la reducerea frecvenței și severității atacurilor.
Țineţi un jurnal: Factorii declanșatori ai durerilor de cap variază în funcție de persoană, dar păstrarea unui jurnal vă poate ajuta să îi identificaţi și să îi evitați.
Avertisment!
Dacă aveți o durere de cap bruscă și severă sau una care vă provoacă modificări ale vederii, slăbiciune sau amorțeală cum nu ați mai avut până acum, solicitați asistență medicală de urgență!
Dacă aveți două sau mai multe dureri de cap cauzate de tensiune pe săptămână timp de șase luni sau dacă le considerați perturbatoare pentru viața de zi cu zi, programați o întâlnire cu medicul dumneavoastră.