Cel mai bun tratament pentru ficatul gras. Hepatolog: ”Steatoza hepatică netratată poate duce la ciroză”

Tratament pentru ficat gras. Ficaul gras sau seatoza hepatică, așa cum se numește în termeni medicali, poate avea mai multe stadii de evoluție. Netratată, steatoza hepatică poate duce la ciroza hepatică. Regimul alimentar este esential in prevenirea si tratarea steatozei hepatice.

Cauzele steatozei hepatice (ficat gras) sunt alcoolul si altele, de aceea aceasta boala se imparte in:

  • steatoza hepatica alcoolica (ficatul gras alcolic)
  • steatoza hepatica non-alcoolica (ficatul gras non-alcoolic).

Tratament pentru ficat gras

Pentru a trata steatoza hepatică, este important să adopți modificări în stilul de viață și să faci alegeri sănătoase:

  • Regim alimentar sănătos: O dietă echilibrată și sănătoasă este esențială. Aceasta ar trebui să includă alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Limitarea consumului de alimente procesate, grăsimi saturate, zahăr și carbohidrați rafinați este benefică. Reducerea aportului de alcool și evitarea băuturilor îndulcite poate fi, de asemenea, utilă.
  • Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică regulată este importantă pentru pierderea în greutate și pentru reducerea grăsimii din ficat. Se recomandă 30-45 de minute de exerciții moderate în majoritatea zilelor săptămânii.
  • Pierderea în greutate (dacă este cazul): Pierderea a chiar și 5-10% din greutatea corporală poate reduce semnificativ acumularea de grăsime în ficat.
  • Monitorizare medicală regulată: Este esențial să faci vizite regulate la medic pentru monitorizarea stării ficatului și a altor markeri de sănătate.
  • Tratament pentru afecțiuni asociate: Dacă există alte afecțiuni medicale care contribuie la ficatul gras, cum ar fi diabetul sau nivelurile crescute de colesterol, acestea trebuie tratate corespunzător pentru a gestiona steatoza hepatică.

În unele cazuri, medicul ar putea prescrie anumite medicamente sau suplimente pentru a gestiona steatoza hepatică. De exemplu, în cazul steatozei hepatice non-alcoolice, care este o formă mai gravă a ficatului gras, pot fi utilizate medicamente specifice pentru a reduce inflamația și a încetini progresia bolii.

Steatoza hepatică se poate vindeca?

”Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala de ficat exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate.

A doua problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). Tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs,” a explicat dr. Alecse Valerina Dițoiu, medic gatroenterolog și hepatolog.

Clasificarea histologica a steatozei hepatice

Daca se face o biopsie hepatica, iar fragmentul scos astfel este examinat la microscop, se poate face clasificarea steatozei hepatice astfel:

Steatoza hepatica tipul 1, este asa-zisa steatoza simpla, in care exista bule de grasime in ficat, si de obicei nu este progresiva
Steatoza hepatica tipul 2 , este situatia in care steatoza din ficat este asociata cu inflamatie in unele zone (lobulara), de obicei este benigna
Steatoza hepatica tipul 3, asociaza steatoza, inflamatie lobulara si degenerarea celulelor hepatice care seamana cu niste baloane; desi nu exista fibroza, steatoza hepatica tipul 3 poate evolua catre ciroza hepatica si insuficienta hepatica
Steatoza hepatica tipul 4 prezinta toate caracteristicile tipului 3 si in plus exista si fibroza de grad 1,2,3 sau 4; steatoza hepatica tipul 4 poate progresa catre ciroza hepatica si insuficienta hepatica

In afara de criteriul histologic mentionat mai sus, steatoza hepatica se poate clasifica fara sa se faca biopsie hepatica daca se fac unele teste bazate pe analize de laborator specifice pentru ficat – steatotest sau fibromax, in aceleasi grade.

Recent Posts

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

10 minute ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

41 de minute ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

o oră ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

2 ore ago

Vârsta de pensionare, în atenția bogaților: Oamenii trebuie să lucreze

Larry Fink, directorul general al BlackRock, a avertizat recent, că Lumea se confruntă cu o…

2 ore ago

Premier, împușcat în urma unei ședințe. Viața lui este în pericol

Premier, împușcat în urma unei ședințe. În urmă cu câteva ore, premierul slovac Robert Fico…

3 ore ago

Citeste si: