Sari la conținut

Analize recomandate pentru ficat. Cum depistezi afecțiunile acestui organ?

Hemocromatoza ereditară este o afecțiune genetică rară
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tratamentul principal pentru hemocromatoza ereditară constă în eliminarea excesului de fier din organism prin flebotomie, un proces de îndepărtare a sângelui.

Ficatul este cel mai important organ implicat în detoxifierea organismului. De asemenea, este și singurul organ care se poate regenera de la sine.

Cu toate acestea, deoarece este atât de important în procesul de detoxifiere a organismului, ficatul poate fi suprasolicitat și poate acumula toxine și substanțe dăunătoare.

Pentru a depista la timp o posibilă afecțiune este indicat să urmezi anumite analize și investigații.

Analize recomandate pentru ficat

 

Primele investigații vor fi cele ale transaminazelor TGP și TGO. O creștere a acestora pot indica o afecțiune hepatică, precum ciroză, cancer, hepatită, pancreatită sau infarct de miocard.

Un nivel anormal, scăzut al albuminei poate de asemenea indica o problemă la nivelul ficatului. Aceasta este o proteină sintetizată de ficat și are rolul de a menține apa în vasele de sânge. De asemenea, un nivel dezechilibrat poate semnala hepatită, boală renală sau ciroză.

Creșterea colesterolului va indica faptul că ficatul nu își poate îndeplini funcțiile metabolice în parametrii fiziologici. Acesta poate duce și la patologii cardiace sau cardiovasculare, nu doar la afecțiuni hepatice. În cazul persoanelor ce consumă excesiv alcool se vor recomanda analizele enzimei Gamma GT pentru a se putea identifica dacă este crescută sau nu. Rezultatele anormale ale enzimei pot însemna ciroză, consum de alcool și droguri, hepatită, cancer, diabet sau insuficiență cardiacă, scrie BZI.

Simptome neobișnuite ale ficatului bolnav

Oboseală accentuată și lipsă de energie

Ficatul consumă foarte multe resurse pentru procesarea grăsimilor. Astfel, dacă ai ficatul bolnav, acesta va fi suprasolicitat în timpul procesării nutrienților și va determina o stare de oboseală accentuată generală.

Culoare modificată a urinei

În mod normal, urina are o culoare deschisă de galben sau chiar aproape albă, curată. Dacă aceasta devine mai închisă la culoare și are un miros modificat poate indica faptul că ficatul tău suferă. Acest simptom poate fi însoțit de alt simptom: decolorarea scaunelor.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel