Categories: Ştiri sănătate

Cele mai înspăimântătoare greșeli pe care le fac chirurgii: ustensile uitate în interiorul pacientului sau extirparea sânului greșit

În medie, 300 de instrumente chirurgicale sunt folosite în timpul unei operații și aproximativ 600 în cazul intervențiilor complexe. Printre obiectele care au fost lăsate în interiorul pacienților se numără scalpele, cleme, prosoape, foarfece, pense și spatule.

 Nici măcar spitalele cu renume din vestul Europei nu sunt ferite de erori și neglijențe medicale. De exemplu, în Marea Britanie în 2011 s-au înregistrat 230 de greșeli grave dintre care în 161 din cazuri au fost uitate în interiorul pacientului ace, prosoape sau alte obiecte.

În 2006, Glenn Godecharle, un belgian de 50 de ani, a fost operat într-un spital din Anvers, pentru o ocluzie intestinală. Aparent, intervenția a fost un succes și pacientul a fost externat. Abia la un an de la operație, după ce s-a plâns de dureri crâncene Glenn a descoperit că avea în burtă două foarfeci chirurgicale de câte 16 cm.

Și în țara noastră a fost descoperit în 2008 un caz șocant de malpraxis: un pacient a murit după ce chirurgul care îl opera i-a măcelărit inima și plămânul drept.

În urmă cu 8 ani deja celebrul chirurg Naum Ciomu a tăiat penisul unui pacient în mai multe bucăți, în timpul unei intervenții chirurgicale.

Un caz asemănător s-a petrecut și în Mexic: medicul Francisco Javier Valentiny Ortiz i-a amputat accidental penisul unui pacient în timpul unei operații de circumcizie.

Medicii de la un spital din Lyon i-au extirpat sânul greșit unei femei bolnave de cancer mamar. Când și-au dat seama de eroare, chirurgii i-au tăiat și celălalt sân.

 Iată care sunt informațiile pe care ar trebui să le soliciți înaintea unei operații:
• De ce am nevoie de această procedură acum?
• Cine mă va opera și de câte ori a mai efectuat chirurgul această operație?
• Care sunt cele mai comune complicații și ce e de făcut dacă apar?
• În ce va consta recuperarea?

 

Recent Posts

Pericardita sau „apa la inimă”

Pericardita reprezintă inflamația și iritarea pericardului, numele dat membranei care învelește inima. Acest țesut de forma…

5 minute ago

Ce poţi să faci cu OUĂLE rămase de la sărbătorile pascale. 6 REŢETE savuroase

După sărbătorile Pascale, mulți dintre noi rămân cu o mulțime de ouă fierte neconsumate. În…

25 de minute ago

Patru cutremure într-o zi. Ce cartiere din București sunt mai sigure

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 s-a produs, marţi seară, în judeţul Buzău, la o adâncime…

46 de minute ago

Cel mai frumos loc de pe litoralul românesc. Stațiunea unică în Europa de care mulți români nici nu au auzit

Una dintre cele mai frumoase stațiuni de pe litoralul românesc nu a fost încă descoperită…

o oră ago

Un medic de 84 de ani, participant la competiții sportive. Schimbarea pe care a făcut-o la 40 de ani i-a îmbunătățit viața considerabil

Secretul longevității. Joseph Maroon, medic neurochirurg la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh și colaborator…

o oră ago

Cum poți obține banii din Pilonul 2 de pensii de la o rudă decedată. Poți primi toată suma în 10 zile

Cum poți obține banii din Pilonul 2 de pensii de la o rudă decedată. Banii…

2 ore ago

Citeste si: