Categories: Ştiri sănătate

Cele mai mari greșeli alimentare în post. Medic: „nu te îndopa cu produse vegetale!” Ce ar fi indicat să mâncăm? ALERTĂ INFOCONS privind produsele vegetale

A început postul Paștelui, iar medicii și autoritățile atrag atenția asupra calității produselor vegetele și efectele pe care le au asupra sănătății.

Conform InfoCons, consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau lapte de soia și o gumă de mestecat vor consuma instant până la 50 de E-uri.

De pildă, pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri.

Reprezentanții InfoCons susțin că în această gustare cei mai des întâlniți aditivi alimentari (E-uri) sunt: Acidul Ascorbic (E300) – aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor, și Acidul Citric (E330), utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid.

Acesta este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat și în sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate. Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine.

De asemenea, în această gustare de post compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și suc tip ceai se găsesc până la 5,58 grame de sare, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea pe zi a unei cantități de 5 grame de sare.

Astfel, într-o singură gustare de post, este consumată cantitatea de sare recomadată pe zi de Organizația Mondială a Sănătății, atrag atenția specialiștii.

Mihaela Bilic: Nu vă îndopați cu produse vegetale

Mihaela Bilic, nutriționist face câteva recomandări despre ce ar trebui să punem pe masă în perioada postului. Alimentele trebuie alese cu grijă, pentru a beneficia de toate proprietățile hrănitoare. Medicul avertizează că trebuie evitate produsele semipreparate din magazine, alegând în schimb preparate simple, făcute în casă.

„Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale. Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate”, explică medicul.

Dulciurile, un pericol major

De asemenea, și în perioada postului este important să nu facem excese, mai ales de dulciuri. Mihaela Bilic atrage atenția că acestea duc rapid la îngrășat din cauza amestecului de făină, zahăr și grăsimi vegetale pe care le conțin.

„Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sânge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat. Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește”, arată medicul.

Hidratarea, deosebit de importantă

În perioada postului, spune medicul, trebuie să creștem consumul de legume proaspete sau congelate. Cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine.

„Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc. Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă!, a precizat nutriționistul.

 

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

o oră ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

2 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

2 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

3 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

3 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra