Cele mai periculoase medicamente în zilele caniculare. Temperaturile extrem de ridicate pot creşte pericolul de reacţii adverse severe

În zilele caniculare, când corpul este supus unui stres termic major, administrarea tratamentului medicamentos poate fi adjustat, la recomandarea medicului.

Experţii atrag atenţia că anumite medicamente pot afecta capacitatea organismului de termoreglare, ceea ce înseamnă că scade capacitatea de adaptare la temperaturile caniculare.

Este cazul antidepresivelor, care cresc riscul de hipertermie, avertizează doctorul farmacist Niall Witt. În sprijinul acestei afirmaţii, el citează un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sydney, care a demonstrat că persoanele care iau antidepresive tolerează mult mai greu căldura excesivă, având un risc cresc de deshidratare, leşin sau chiar accident vascular cerebral.

Cum este afectat procesul natural de transpiraţie

Explicaţia ar consta în faptul că inhibitorii de recaptare a serotoninei au ca efect şi creşterea capacităţii organismului de a transpira, ceea ce poate duce la deshidratare şi pierderea fluidelor.

În plus, dr. Witt susţine că medicamentele antidepresive afectează capacitatea corpului de a regla temperatura, iar persoanele care urmează un astfel de tratament au intoleranţă la căldură.

Specialistul a făcut şi o menţiune specială legat de antidepresivele triciclice, care prezintă un pericol suplimentar în perioadele caniculare din cauza faptului că stopează procesul natural de transpiraţie, expunând corpul la riscul de supraîncălzire, potrivit actualno.com.

Cu toate acestea, dr Witt subliniază faptul că nu trebuie întrerupt tratamentul prescris de medic, însă este nevoie de o hidratare mai intensă şi administrarea de săruri minerale pentru a compensa pierderea substanţelor necesare organismului în perioadele caniculare.

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

18 minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

48 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

o oră ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică