Sari la conținut

Pacienții cu boli psihice care iau antidepresive, mai puțin probabil să facă Covid

Utilizarea antidepresivelor la pacienții cu boli psihice îi poate proteja împotriva infecției cu Covid, a arătat un nou studiu.

Deși vaccinarea anti-covid oferă un anumit nivel de imunitate, există încă preocupări cu privire la eficiența acesteia, în special față de variantele nou apărute, și în cazul persoanelor imunodeprimate.

Pacienții cu boli psihice care iau antidepresive, mai puțin probabil să facă Covid

Prin urmare, cercetătorii investighează strategii alternative pentru atenuarea Covid, care include abordări care vizează reutilizarea medicamentelor deja existente.

Studiile anterioare au arătat că antidepresivele pot viza mecanismele biologice celulare în stadiile incipiente ale infecției cu SARS-CoV-2, sugerând utilizarea potențială a acestor medicamente în prevenirea și tratamentul Covid.

În cel mai recent studiu, cercetătorii au evaluat datele de la 5.664 de pacienți admiși pentru îngrijiri de sănătate mintală la South London și Maudsley NHS Foundation din Marea Britanie. în timpul primului val al pandemiei.

Dintre aceștia, 202 pacienți au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Concluziile studiului au indicat că pacienții cărora li s-au prescris antidepresive recent în fișele lor medicale aveau aproximativ 40% mai puține șanse de a testa pozitiv pentru COVID-19, comparativ cu cei cărora nu li s-au prescris antidepresive.

Antidepresivele pot ajuta la stoparea răspândirii COVID-19

Cercetătorii au descoperit că legătura este deosebit de puternică la pacienții cărora li sa prescris o clasă comună de antidepresive numită inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI).

„Lucrările noastre anterioare arată că antidepresivele pot viza procesele de biologie celulară ale infecției cu COVID-19, iar rezultatele acestui studiu sugerează potențialul beneficiu clinic al acestui efect.

Pe termen lung, medicamente ieftine, bine caracterizate și ușor disponibile. precum antidepresivele pot ajuta la stoparea răspândirii COVID-19.

Dacă descoperirile noastre rezistă în investigațiile ulterioare, ar putea oferi un ajutor pentru cei lăsați în urmă de strategiile disponibile în prezent pentru prevenirea COVID-19”, a declarat dr. Oleg Glebov, autorul principal al studiului, într-un comunicat de presă.

Cercetătorii nu au putut confirma dacă toți pacienții cu rețete de antidepresive luau medicamentele la momentul înregistrării. Cu toate acestea, ei cred că asociația găsită este suficient de puternică pentru a justifica cercetări suplimentare într-o populație mai largă.

„Acest studiu oferă alte argumente că antidepresivele au efecte interesante dincolo de depresie și anxietate. În timp ce efectele asupra COVID-19 sunt intrigante, intenționăm, de asemenea, să explorăm efectele asupra altor indicații, inclusiv boli ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer”, a spus Dag Aarsland, co-autorul studiului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel