Categories: Ştiri sănătate

Cercetătorii atenționează: Risc mai mare de atac de cord

Acumularea de calciu în arterele coronare cresc semnificativ riscul atacurilor de cord, sugerează un studiu realizat recent de cercetătorii americani.

În urma unui studiu realizat de oamenii de știință americani s-a descoperit un lucru absolut îngrijorător: risc mai mare de atac de cord atunci când este o mare acumularea de calciu în arterele coronare, informează UPI.

Cercetarea, publicată în ediția din august a publicației de specialitate „Journal of the American College of Cardiology”, a descoperit că pacienții care nu prezentau acumulări de calciu în arterele coronare aveau un risc semnificativ mai mic de atac de cord, în ciuda faptului că sufereau de diabet, hipertensiune sau că aveau niveluri ridicate de colesterol.

„Atunci când calciul coronarian este absent ratele de evenimente cardiovasculare sunt mici”, a explicat doctorul Parag Joshi, specialist în cardiologie preventivă și profesor asistent de medicină internă la UT Southwestern, într-un comunicat de presă.

Factori de risc care pot cauza boala coronarian

„Descoperirile noastre sugerează că persoanele care nu prezintă acumulări de calciu în vasele de sânge ar putea să nu fie nevoite să ia statine, în ciuda prezenței altor factori de risc care pot cauza boala coronariană”, a adăugat acesta, citează agerpres.ro.

Oamenii de știință au analizat rezultatele tomografiilor computerizate ale inimii și zonei pectorale a 6.184 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani care nu au avut niciodată un atac de cord sau un atac cerebral, cuprinse în Studiul Multietnic asupra Aterosclerozeii (MESA).

În urma scanării arterelor coronare pentru calcificări s-a observat că jumătate dintre participanți nu prezentau depozite de calciu în artere — scor de calciu coronarian (CAC) zero — și aveau sub 3% risc de a trece printr-un eveniment cardiovascular într-o perioadă de zece ani, în ciuda faptului că prezentau alți factori de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral, precum diabet de tip 2, hipertensiune și niveluri ridicat al colesterolului „rău”.

Totuși, un scor de calciu coronarian zero nu reflectă neapărat absența plăcii în interiorul arterelor sau că persoanele respective nu prezintă risc de atac de cord, ci mai degrabă că probabilitatea unui astfel de eveniment este mai mică decât valorile limită la care se recomandă în mod normal administrarea de statine.

„Un scor CAC poate să fie cu adevărat util în cadrul discuției dintre medic și pacient cu privire la începerea sau nu a (administrării — n.r.) statinelor pentru prevenirea primară a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale”, a precizat Joshi.

Recent Posts

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

8 minute ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

38 de minute ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

o oră ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

2 ore ago

HOROSCOP MAI 2024: SURPRIZE și schimbări pentru toţi nativii! Sfaturile astrelor pentru fiecare ZODIE în parte

Luna Mai este dominat de energia Taurului  pentru că Soarele, Venus și Jupiter se vor…

2 ore ago

Suma colosală încasată din servicii fictive de o farmacistă. Din banii obţinuţi ilegal şi-a cumpărat haine, bijuterii și o maşină de lux

Farmacista șefă a unui spital din județul Bihor a încasat peste 377.000 de lei, ilegal,…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic