Cercetătorii au descoperit că anumite medicamente cresc riscul de diabet

Persoanele care urmează un tratament pe bază de medicamente antidepresive ar putea fi expuse riscului de a dezvolta diabet de tipul 2, susțin cercetătorii britanici.

Oamenii de știință de la Universitatea din Southampton au analizat informațiile de la 22 de studii medicale la care au participat câteva mii de pacienți care urmau un tratament cu antidepresive. Ei au descoperit o legătură între antidepresive și diabet, însă nu și dovezi care să susțină neapărat că medicamentele ar putea cauza diabet.

Una dintre ipotezele prezentate de echipa de cercetători în jurnalul Diabetes Care, ar fi că persoanele care utilizează antidepresive se îngraşă, fapt care le creşte riscul de diabet. Sau că medicamentele pot interfera cu controlul zahărului în sânge.

Unul dintre cercetători, profesorul Richard Colt, susține că „o parte din acestea ar putea fi o coincidență, dar există un semnal că oamenii care sunt tratați cu antidepresive au apoi un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat”.

El este de părere că sunt necesare studii ulterioare pentru a determina factorii care au condus la rezultatele obținute. De asemenea, cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să fie atenți la simptomele care ar putea indica începutul diabetului în cazul pacienților care umează un tratament pe bază de antidepresive.

Pe de altă parte. Dr. Matthew Hobbs, de la Diabetes UK, este de părere că „aceste constatări nu reprezintă dovezi clare că luarea antidepresivelor crește riscul de diabet de tip 2″.

El argumentează atât că efectele observate au fost nesemnificative, dar și că nu este obligatoriu ca două elemente întâlnite în același loc să aibă vreo legătură una cu cealaltă. Dr. Hobbs punctează însă că antidepresivele pot conduce la creșterea greutății, un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

4 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

5 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

5 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

6 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

6 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic