Categories: Stil de viaţă

Cercetătorii au descoperit ingredientul care previne clar demența. Alimente în care se găsește din abundență

Ingredientul care previne demența. Un nou studiu coordonat de Institutul de Cercetare Hospital del Mar din Barcelona, Spania, a identificat o legătură între nivelurile ridicate de acizi grași omega-3 în sânge și un risc redus de dezvoltare a demenței și a bolii Alzheimer. 

Studiul, publicat recent în jurnalul științific Nutrients, s-a bazat pe analiza datelor provenite de la 260.000 de persoane incluse în baza de date UK Biobank, cel mai amplu număr de participanți utilizat în cercetările din acest domeniu. Echipa de cercetare a fost compusă din specialiști de la Hospital del Mar, Institutul de Cercetare asupra Acizilor Grași din Statele Unite și Centrul spaniol de cercetare biomedicală în fiziopatologia obezității și nutriției (CIBEROBN).

Cercetătorii au analizat profilul metaboliților din sângele participanților pentru a examina legăturile dintre diferitele tipuri de omega-3. Dimensiunea mare a grupului de participanți a permis cercetătorilor să includă și segmente de populație mai tinere decât cele studiate tradițional.

Omega-3, ingredientul care previne demența

Participanții au fost împărțiți în grupe de vârstă (40-50 de ani, 50-60 de ani și peste 60 de ani), și s-a realizat o asociere între aceste informații și apariția bolii Alzheimer sau a altor forme de demență.

Rezultatele sugerează că nivelurile crescute de omega-3 sunt asociate cu un risc redus de dezvoltare a demenței, indiferent de vârstă sau gen. Cercetătorul Aleix Sala-Vila de la Institutul de Cercetare Hospital del Mar a menționat că cele mai semnificative asocieri au fost observate la bărbați, în rândul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani și în cazul altor forme de demență în afara bolii Alzheimer.

Cele mai bune surse de omega-3

Omega-3 reprezintă o categorie de acizi grași prezenți în mod predominant în țesuturile peștilor grași și anumitor fructe de mare, precum și în surse vegetale, cum ar fi uleiul de soia, nucile și semințele de in. Studiul recent sugerează că aceste beneficii se extind și la alte tipuri de omega-3 în afara acidului docosahexaenoic (DHA), care se găsește în principal în peștele gras. Această cercetare susține ideea că alimente precum nucile pot contribui la menținerea sănătății creierului.

Este important de menționat că rezultatele nu stabilesc o legătură directă de cauzalitate între nivelurile de acizi grași din sânge și riscul de Alzheimer și alte forme de demență. Studii ulterioare ar putea explora suplimentarea voluntară a dietei cu omega-3 și ar putea compara rezultatele cu cele ale persoanelor care adoptă o dietă normală, pentru a oferi informații mai precise despre tipurile de omega-3, dozele optime și durata necesară pentru obținerea unui efect clinic semnificativ.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

34 de minute ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

o oră ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

2 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

2 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

3 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

3 ore ago

Citeste si: