Categories: Ştiri sănătate

Ciclonul care a produs tornada devastatoare din Cehia se îndreaptă spre România

Tornada din Cehia de joi seara a omorât cinci persoane și a rănit alte zeci. Ciclonul care a adus vremea extremă şi a creat condiţiile formării tornadelor puternice din Cehia se deplasează către est în orele următoare. Prin urmare, va conduce la apariţia furtunilor şi în ţara noastră.

Tornada de joi seara a lovit cu rafale de vânt care au atins 219 de kilometri pe oră şi a smuls accoperişurile caselor şi copaci din rădăcini. Tornada, însoţită de grindină de mărimea unei mingi de tenis, a lovit mai multe oraşe şi sate, din Cehia, printre care Hodonin, aflat la graniţa cu Slovacia. În acest oraş, spitalul local a tratat zeci de răniţi, iar un azil de bătrâni şi grădina zoologică locală au fost distruse.

De asemenea, regiunea a suferit întreruperi majore de energie electrică, 78.000 de case şi companii fiind fără curent vineri dimineaţă. Traficul a trebuit întrerupt pe o autostradă importantă care leagă Praga de Bratislava.

În videoclipurile care circulă pe reţelele de socializare, se puteau vedea clădiri distruse, copaci smulşi din rădăcini, dar şi incendii.

Ciclonul care a provocat tornada din Cehia ajunge în România

„Aerul mai rece care va coborî peste România se va intersecta cu cel fierbinte şi umed existent şi din acest motiv ne aşteptăm la vijelii puternice, vânt care va avea rafale chiar şi de peste 100 km/h, ploi torenţiale ce vor adice cantităţi mari apă în scurt timp, grindină ce poate fi de dimensiuni medii şi mari.

33 de judeţe se afla sub cod portocaliu de furtuni, iar alte 8 plus Capitala sub cod galben. Totodată, codurile de furtună se suprapun peste cele de caniculă valabile pe parcursul zilei de astăzi”, a explicat meteorologul Simona Căpşună, conform observatornews.ro.

ANM a transmis, într-o avertizare meteorologică, că în intervalul 25 iunie, ora 14:00 – 26 iunie, ora 06:00, în Maramureş, Transilvania, Oltenia, Banat, Crişana, vestul şi nordul Munteniei şi al Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină de medii şi mari dimensiuni. Aversele vor fi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 35…50 l/mp şi izolat, îndeosebi în vest, centru şi la munte, 70 l/mp.

Recent Posts

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

26 de minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

56 de minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

o oră ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică