luni, august 2, 2021

Tornada din Cehia de joi seara a omorât cinci persoane și a rănit alte zeci. Ciclonul care a adus vremea extremă şi a creat condiţiile formării tornadelor puternice din Cehia se deplasează către est în

orele următoare. Prin urmare, va conduce la apariţia furtunilor şi în ţara noastră.

Tornada de joi seara a lovit cu rafale de vânt care au atins 219 de kilometri pe oră şi a smuls accoperişurile caselor şi copaci din rădăcini. Tornada, însoţită de grindină de mărimea unei mingi de tenis, a lovit mai multe oraşe şi sate, din Cehia, printre care Hodonin, aflat la graniţa cu Slovacia. În acest oraş, spitalul local a tratat zeci de răniţi, iar un azil de bătrâni şi grădina zoologică locală au fost distruse.

De asemenea, regiunea a suferit întreruperi majore de energie electrică, 78.000 de case şi companii

fiind fără curent vineri dimineaţă. Traficul a trebuit întrerupt pe o autostradă importantă care leagă Praga de Bratislava.

În videoclipurile care circulă pe reţelele de socializare, se puteau vedea clădiri distruse, copaci smulşi din rădăcini, dar şi incendii.

Ciclonul care a provocat tornada din Cehia ajunge în România

„Aerul mai rece care va coborî peste România se va intersecta cu cel fierbinte şi umed existent şi din acest

motiv ne aşteptăm la vijelii puternice, vânt care va avea rafale chiar şi de peste 100 km/h, ploi torenţiale ce vor adice cantităţi mari apă în scurt timp, grindină ce poate fi de dimensiuni medii şi mari.

33 de judeţe se afla sub cod portocaliu de furtuni, iar alte 8 plus Capitala sub cod galben. Totodată, codurile de furtună se suprapun peste cele de caniculă valabile pe parcursul zilei de astăzi”, a explicat meteorologul Simona Căpşună, conform observatornews.ro.

ANM a transmis, într-o avertizare meteorologică, că în intervalul 25 iunie, ora 14:00 – 26 iunie, ora 06:00, în Maramureş, Transilvania,

Oltenia, Banat, Crişana, vestul şi nordul Munteniei şi al Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină de medii şi mari dimensiuni. Aversele vor fi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 35…50 l/mp şi izolat, îndeosebi în vest, centru şi la munte, 70 l/mp.

Ultimele stiri

Parteneri