Cinci alimente care vă protejează ochii

Problemele de vedere precum cataracta sau degenerescenţa maculară afectează milioane de adulţi. Însă, aceste afecţiuni pot fi prevenite şi combătute cu ajutorul vitaminelor A, C, E, al zincului, luteinei, betacarotenului şi acizilor graşi omega3, potrivit unui studiu al National Eye Institute.

Cel mai indicat este să asimilaţi aceste vitamine şi minerale din alimente, deoarece un nou studiu a scos la iveală faptul că suplimentele alimentare nu sunt întotdeauna eficiente.

Vă prezentăm 5 alimente/băuturi care îmbunătăţesc vederea:

  1. Sucul de portocale

Datorită conţinutului de vitamina C, sucul de portocale menţine sănătatea vaselor de sânge oculare şi reduce riscul cataractei nucleare (centrul cristalinului este opacificat), potrivit Asociaţiei Americane de Optometrie.

500mg de vitamina C pe zi încetineşte cu 25% progresia degenerescenţei maculare şi previne pierderea acuităţii vizuale cu 19%, conform Age-Related Eye Disease Study (ARED). Cinci ceşti de suc de portocale oferă cantitatea zilnică recomandată de vitamina C.

  1. Stridiile

 

Sunt o sursă importantăm de zinc, un mineral esenţial pentru sănătatea ochilor. ,,Zincul activează vitamina A care creează un pigment denumit melanină şi care protejează ochii şi îmbunătăţeşte vederea pe timpul nopţii.

ARED recomandă 40-80mg de zinc pe zi, cantitate pe care o puteţi obşine din 6 stridii. Alte alimente bogate în zinc sunt: fasolea, carnea de vită şi nucile.

  1. Varza furajeră

Este bogată în luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi care protejează ochii împotriva radicalilor liberi.

Potrivit ARED, creşterea cantitaţii de luteină şi zaxantină scade cu 18% riscul degenerescenţei maculare.

  1. Alunele

Sunt o sursă importantă de vitamina E şi omega 3, ingrediente esenţiale pentru păstrarea sănătăţii ochilor. Vitamina E previne apariţai cataractei şi a degenerescenţei maculare.

  1. Quinoa

Alimentele cu indice glicemic scăzut reduc cu 8% riscul degenerescenţei maculare. De aceea, este indicat să înlocuiţi carbohidraţii rafinaţi (produsele din făină albă) cu cerealele integrale.

 

 

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

9 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

9 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

10 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

10 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

11 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia