Cinci trăsături specifice de personalitate care pot determina riscul de a dezvolta demență

Oamenii își pot evalua șansele de a dezvolta demență pe baza a cinci trăsături specifice de personalitate, a constatat un nou studiu.

Demența este un grup de simptome conexe asociate cu declinul continuu al funcționării creierului. Există mai multe cauze diferite și mai multe tipuri. NHS precizează: „Este normal ca memoria dumneavoastră să fie afectată de stres, oboseală, anumite boli și medicamente. Dar dacă deveniți din ce în ce mai uituc, în special dacă aveți peste 65 de ani, este o idee bună să vorbiți cu un medic de familie despre semnele timpurii ale demenței.”

Acum, cercetătorii de la Universitatea din California au realizat un studiu care sugerează că persoanele mai pozitive sunt mai puțin predispuse la demență. Oamenii de știință au analizat 44.000 de persoane cu vârste cuprinse între 49 și 81 de ani și le-au evaluat pe baza a cinci trăsături de personalitate – conștiinciozitate, extraversiune, deschidere către experiență, neuroticism și agreabilitate.

Cinci trăsături specifice de personalitate care pot determina riscul de a dezvolta demență

În același timp, persoanele cu mai multe trăsături negative, cum ar fi nevroza, mai puțin agreabile sau deschise la experiențe noi, predispuse la furie și anxietate sau prea conștiincioase, prezentau un risc mai mare de demență. Emorie Beck, profesor asistent de psihologie la Universitatea din California, a declarat: „De obicei, se crede că personalitatea este legată de riscul de demență prin intermediul comportamentului, a declarat Beck. De exemplu, persoanele care au un scor ridicat la conștiinciozitate pot fi mai predispuse să mănânce bine și să aibă grijă de sănătatea lor, ceea ce duce la o sănătate mai bună pe termen lung”.

Dar, spre surprinderea oamenilor de știință, nu a existat nicio legătură între trăsăturile de personalitate și neuropatologie – sau boli ale creierului – atunci când acestea sunt studiate după moarte. Ei cred că trăsăturile de personalitate pot „găsi modalități, fie că sunt sau nu conștiente de acest lucru, de a face față și de a lucra în jurul deficiențelor”.

Au fost analizați și alți factori care influențează riscul de a suferi de demență, inclusiv vârsta, sexul și educația, dar nu a existat nicio legătură cu demența, deși s-a observat că oamenii devin mai conștiincioși pe măsură ce îmbătrânesc.

„Mulți factori contribuie la dezvoltarea demenței. Dintre cei care nu sunt direct legați de genetică, acest studiu este un prim pas în descoperirea asocierilor dintre personalitate și demență, a adăugat profesorul Beck, potrivit Mirror.

Recent Posts

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

8 minute ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

38 de minute ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

o oră ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

2 ore ago

Lipsa acestei vitamine predsipune la demență și insuficiență cardiacă. Aproape jumătate dintre vârstnici au carență

Aproape jumătate dintre persoanele vârstnice se confruntă cu lipsa unei vitamine esențiale pentru creier.  Datele…

2 ore ago

O femeie a murit după ce copilul ei care sunase la salvare nu a fost luat în serios de operatori

O femeie din SUA a murit după ce baiețelul ei, în vârstă de 5 ani,…

3 ore ago

Citeste si: