Sari la conținut

Cine a făcut pasca pentru prima dată? Povestea din spatele rețetei tradiționale

Pască
Sursă foto: Penny
Reteta de pasca

Pasca este mai mult decât un desert de Paște: este un simbol al renașterii, al bucuriei și al tradiției românești. Dar te-ai întrebat vreodată cine a fost primul care a făcut pasca?

Originea acestei prăjituri pline de semnificații se pierde în timp, însă povestea sa este fascinantă.

Pasca este un preparat specific sărbătorii de Paște, realizat dintr-un aluat dulce (asemănător cozonacului) umplut cu brânză dulce de vaci, ouă, smântână și uneori stafide.

Forma rotundă simbolizează perfecțiunea și eternitatea, iar crucea din aluat care o decorează este un semn creștin profund.

Această prăjitură nu lipsește de pe masa românilor în duminica Paștelui și este adesea dusă la biserică pentru a fi sfințită, alături de ouă roșii și alte preparate tradiționale.

Cine a fost primul care a făcut pasca? Rădăcini în cultura slavă și creștină

Deși pasca este asociată puternic cu tradițiile românești, ea are rădăcini comune cu preparate similare din cultura slavă și ortodoxă. Cuvântul „pască” provine din slavonă (пасха), la rândul lui din grecescul „pascha”, care înseamnă „Paște”.

În tradiția slavă, pasca este un preparat ritualic, oferit în semn de recunoștință și speranță.

Se crede că primele versiuni ale pascăi au fost făcute de comunitățile ortodoxe din Europa de Est, în special în Ucraina, Rusia și Polonia, dar în forma sa actuală, cu aluat de cozonac și brânză dulce, pasca s-a dezvoltat în spațiul românesc, fiind adaptată după gusturile și ingredientele locale.

pasca traditionala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Când a fost făcută prima pască în România

Nu există o dată exactă în istorie care să marcheze prima pască românească, însă documentele și mărturiile etnografice arată că acest obicei era deja bine înrădăcinat în satele românești în secolele XVIII-XIX.

Prepararea pascăi era un ritual de familie, transmis din generație în generație, adesea însoțit de rugăciuni și semnificații simbolice.

În unele regiuni, pasca se coace doar de către femei care respectă postul și tradițiile, iar în altele, se spune că pasca nu trebuie niciodată tăiată cu cuțitul, ci ruptă, pentru a păstra binecuvântarea asupra casei.

Deși există numeroase variații – cu ciocolată, cu fructe confiate, cu aluat de tartă sau fără coacere – rețeta tradițională de pască rămâne preferata românilor.

Aluatul pufos, umplutura de brânză dulce, gustul discret de vanilie și stafidele parfumate aduc în fiecare an bucurie în suflet și un strop de nostalgie.

Cine a fost primul care a făcut pasca? Nu se cunoaște un un nume, dar ce se știe cu siguranță este că a fost o creație născută din credință, tradiție și dragoste pentru familie.

Pasca nu este doar un desert, este o moștenire vie, care ne leagă de trecut și ne aduce împreună în fiecare primăvară

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel