Din cuprinsul articolului
Odată cu alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României, se deschide o nouă etapă administrativă pentru Capitală. În timp ce noul președinte își pregătește preluarea mandatului, întrebarea esențială este: cine va conduce Primăria Bucureștiului și cum va fi ales noul primar general?
Primul pas: Demisia și vacantarea funcției
Pentru a-și putea prelua funcția de președinte, Nicușor Dan trebuie să demisioneze din funcția de primar general. Conform Codului Administrativ (OUG 57/2019), demisia trebuie transmisă către Consiliul General al Municipiului București (CGMB) și Prefectura Capitalei.
Ulterior, prefectul are la dispoziție maximum 10 zile pentru a constata oficial vacantarea postului și a emite ordinul care declanșează alegerile parțiale.
Interimatul: Cine preia atribuțiile primarului?
Până la organizarea alegerilor, atribuțiile primarului general vor fi preluate temporar de unul dintre cei doi viceprimari. În prezent, funcțiile sunt ocupate de Adrian Vigheciu (PSD) și Stelian Bujduveanu (PNL).
Conform unei decizii a Consiliului General luată la începutul anului, Adrian Vigheciu este cel desemnat să preia interimatul, în cazul unei absențe sau demisii a primarului general. Această decizie reflectă echilibrul politic din Consiliu, dominat de o majoritate formată din PSD, PNL, AUR și PUSL.
Pentru că Nicușor Dan mai avea aproximativ 3 ani de mandat, legea impune organizarea de alegeri parțiale. Situația diferă față de cea din 2015, când după demisia lui Sorin Oprescu nu s-au mai organizat alegeri, din cauza apropierii de termenul legal.
Conform Legii 115/2015, organizarea alegerilor parțiale cade în sarcina Guvernului, care stabilește data după primirea solicitării oficiale din partea prefectului. Alegerile trebuie să aibă loc în maximum 90 de zile de la emiterea ordinului, într-o singură zi de duminică. Totodată, calendarul electoral are termene înjumătățite, pentru a accelera desfășurarea scrutinului.
Nicușor Dan nu va susține un succesor

Noul președinte ales a declarat în repetate rânduri că nu va sprijini public niciun candidat pentru Primăria Capitalei.
„Bucureștenii vor ști singuri să aleagă cel mai bun primar. Nu mă voi implica în campania electorală”, a spus Nicușor Dan în timpul campaniei, într-un interviu acordat publicației Buletin de București.
Totuși, el a subliniat că proiectele începute nu pot fi oprite, fiind finanțate și contractate deja. Printre acestea: reabilitarea a 50 km de linii de tramvai, modernizarea transportului public și achiziția a 250 de tramvaie noi.
Cine ar putea candida pentru Primăria Capitalei?
Deși campania electorală nu a început oficial, câteva nume au fost deja vehiculate:
- Gabriela Firea, fost primar general și actual europarlamentar, ar putea încerca o revenire.
- Cristian Popescu Piedone, actual șef al ANPC, este de asemenea menționat frecvent în spațiul public.
- Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, și Daniel Băluță, edilul Sectorului 4, sunt văzuți drept potențiali candidați din partea PNL și PSD.
- În zona independentă, influencerul Makaveli (cunoscut pentru activism civic online) și-ar putea anunța candidatura.
Bucureștiul se află în fața unei noi tranziții politice. Cu Nicușor Dan plecând spre Cotroceni, Primăria Generală va intra într-o perioadă de interimat până la organizarea alegerilor parțiale. Deși el refuză să-și desemneze un succesor, lupta pentru fotoliul de primar general se anunță intensă și cu multe mize, atât politice cât și administrative.