Categories: Stil de viaţă

Legătura dintre accident vascular cerebral și ciocolată. Ce se întâmplă cu creierul dacă mănânci săptămânal

Din cuprinsul articolului

Ciocolata și riscul de AVC. Un studiu suedez (început în 1997), efectuat pe un grup de 37.103 bărbaţi, timp de aproximativ 10 ani, a demonstrat că un consum moderat de ciocolată (62,9 grame/săptămână) reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral (AVC).

Erau bărbați cu vârste între 45 și 79 de ani, locuiau în orașe centrale ale Suediei, şi au fost rugați să dea informații detaliate cu privire la dieta și stilul lor de viață. Cercetătorii au evaluat consumul de ciocolată folosind un chestionar ce prevedea frecvența cu care se consumă un produs anume. Chestionarul includea 96 de tipuri diverse de băuturi și mâncăruri.

„Preparatele din cacao, care conțin flavonoide, s-au dovedit a avea un potențial rol în prevenirea bolilor cardiometabolice. Studii observaționale sau experimentale au sugerat influența pozitivă asupra sănătății umane a consumului de ciocolată, tocmai datorită acestor flavonoide. Sunt descrise efecte antioxidante, antihipertensive, antiinflamatorii, antiateromatoase și antitrombotice”, constată dr. Carmen Adella Sîrbu, medic primar neurolog

Ciocolata și riscul de AVC

După ajustările necesare (în funcție de factori precum vârsta, educația, fumatul, indicele corporal, activitatea fizică, administrarea de aspirină, istoricul de hipertensiune și prezența sau absența fibrilației atriale), consumul crescut de ciocolată s-a asociat cu un risc statistic considerabil scăzut de a face accident vascular cerebral.

Comparând un grup de bărbați ce consuma o cantitate mică de ciocolată cu un grup ce consuma ciocolată în cantitate mare, cei din urmă au obținut un risc redus cu 17% de a face accident vascular cerebral. Rezltatele au fost similare pentru infarct cerebral și AVC hemoragic. O limitare a studiului a fost răspunsul propriu la consumul de ciocolată și măsurarea într-un singur moment.

 

O altă limitare importantă a fost absența informațiilor privind tipul de ciocolată consumat. În consecință, orice legătură între ciocolata neagră  asociată anterior cu beneficiile pentru sănătate nu au mai putut fi examinate. Însă se știe că în general, în Suedia, 90% din ciocolata consumată este cea cu lapte, conținând aproximativ 30% ciocolată solidă.

Recent Posts

Cine a fost singurul care a putut pronunța adevăratul nume al lui Dumnezeu în Vechiul Testament?

Cuvântul "Dumnezeu " este adesea asociat îndeaproape cu religiile abrahamice: iudaismul, creștinismul și islamul. Cu…

2 minute ago

Cel mai sănătos înlocuitor al zahărului. Prof. Vlad Ciurea: Îmi pare foarte rău, dar trebuie să spun adevărul

Profesorul Vlad Ciurea a vorbit în emisiunea IThink cu Iusti Fudulu despre cât de nociv…

32 de minute ago

Zodia care a extras cartea pozitivă. Mihai Voropchievici: Renaștere.Te poți salva dintr-o situație dificilă

Horoscop 13-19 Mai. Mihai Voropchievici, numerolog, a dezvăluit în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse horoscopul integral…

o oră ago

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

11 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

11 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra