joi, februarie 9, 2023

AVC pe scurt, accident vascular cerebral, problema gravă de sănătate care îi pune viața în pericol victimei.

De aceea, viteza și reacția sunt cruciale când ne aflăm lângă cineva care suferă un AVC.

În primul rând, cum ne dăm seama?

Pacientul afectat de AVC devine confuz, are probleme de vorbire si vedere, poate sa respire mai greu, sa aiba tulburari de mers, echilibru si coordonare sau chiar caderi inexplicabile insotite de pierderea constientei. De cele mai multe ori accidentul vascular cerebral este insotit de cefalee brusca si severa si de paralizia fetei, bratelor si picioarelor pe o parte a corpului.

Te-ar mai interesa: Băutura care ajută la reducerea riscului de forma...

In cele mai multe cazuri, din cauza lipsei de reactie in timp util, pacientii care sufera de accident vascular cerebral mor sau raman cu invaliditate sau cu sechele majore care-i fac dependenti de o alta persoana. Exista si cazuri fericite in care pacientii ajung la spital in intervalul de timp recomandat de 6 ore, iar datorita interventiei neurologice viata lor revine la normal.

In Romania, AVC-ul este prima cauza de invaliditate si a doua cauza de mortalitate in randul populatiei, iar un studiu recent care analizeaza evolutia bolii la noi in tara semnaleaza ca 1 din 6 romani va face un AVC.

Studiile efectuate la nivel european de catre SAFE (Stroke Alliance for Europe) arata ca pina in 2035 numarul europenilor afectati de AVC va creste cu 34%, numarul celor care vor muri din cauza bolii va creste cu 45%, iar al celor care vor trai cu AVC ca si boala cronica va creste cu 25 %.

Te-ar mai interesa: O legendă a muzicii populare considerată „Tezaur u...

Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci cand tesutul cerebral este privat de oxigen si nutrient din cauza intreruperii circulatiei sangelui. Lipsita de oxigen, materia cenusie moare dupa cateva minute si nu mai poate fi recuperata niciodata. Deteriorarea sau moartea celulelor provoaca o simptomatologie clara in partile corpului care sunt controlate de partile creierului afectate de accidental vascular cerebral. Timpul este cel mai important in cazul pacientului care sufera un accident vascular cerebral, el avand maximum 6 ore la dispozitie sa ajunga intr-o unitate spitaliceasca pentru a fi tratat, astfel incat sa i se salveze viata si sa ramana cu cat mai putine sechele.

Te-ar mai interesa: Primele cuvinte ale Ecaterinei, fetița preotului N...

Metoda cu care puteți salva viața unei persoane care suferă un accident vascular cerebral

“Timpul este creier! Asta obisnuim noi, medicii, sa spunem in cazul acestei boli dramatice. Fiecare secunda este vitala pentru creierul afectat de un stroke. Atragem atentia asupra semnelor care anunta aparitia unui AVC pe care fiecare om ar trebui sa le recunosca, ca sa poata reactiona asa cum trebuie intr-o astfel de situatie si sa sune la Salvare imediat.

Te-ar mai interesa: Semne de avertizare precoce ale cancerului: 5 simp...

FAST – acestea sunt literele pe care trebuie sa le retina toata lumea. Fiecare litera din acest acronim reprezinta un simptom care semnaleaza AVC-ul.

F este de la Fata cazuta si asimetrica, A de la Amortirea bratelor si picioarelor, S de la Stalcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru ca atunci cand un apartinator sesizeaza simptomele, este timpul sa sune la 112 imediat.”, avertizeaza dr. Lucian Marginean, medic primar radiologie interventionala la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures.

Te-ar mai interesa: Condimentul anti-cancer care ajută la eliminarea g...

Timpul este elementul esential in aceasta ecuatie medicala pentru ca fiecare secunda pierduta inseamna si pierderea definitiva a unor celule nervoase si implicit a unor functii importante ale organismului, care scad functionalitatea lui generala, dar si calitatea vietii pacientului care supravietuieste in urma unui AVC.

“In ultimii ani, Romania a facut progrese in ceea ce priveste interventia in caz de AVC, s-au deschis centre de tromboliza in toata tara si se practica procedurile de trombectomie mecanica in putine spitale din Romania printre care Centru de Excelenta in Stroke din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Targu Mures, Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti sau Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara. Speram sa putem sa anuntam in viitorul apropiat dezvoltatea domeniului Radiologiei Interventionale in Romania prin care sa luptam cel mai eficient cu efectele stroke-ului, asa cum se intampla de mult timp in tarile din Occident.”, subliniaza dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie interventionala la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

“Romania are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa! 4 romani mor in fiecare ora din cauza AVC. In Romania accidentul vascular cerebral (AVC) reprezinta a doua cauza de mortalitate – 21,64% si dizabilitate – 11,34% cu un cost anual pentru statul roman de aproximativ 657 milioane euro. Cheltuielile directe si indirecte ajung sa reprezinte aproximativ 0,4% din PIB.”, este semnalul de alarma tras de presedintele SNRIR, profesorul universitar doctor Gheorghe Iana.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private